M-am înşelat?

Oprescu va participa. Dan Andronic spune că în PSD începe jihadul. Informaţia converge cu o serie de zvonuri care spuneau că Diaconescu ar fi „blat” cu Blaga. Sondajul Gallup, din care presa a preluat parţial este foarte interesant şi punctează câteva aspecte îngrijorătoare pentru PD şi Blaga:

 • PD, deşi are un potenţial de 41% la Capitală, ar obţine la vot în jur de 31%, confirmându-se astfel ce spuneam eu despre electoratul PD, deci, aproape 25% din electoratul său nu participă la vot. Dacă proporţia se repetă şi la nivel naţional, overall, scorul lor poate fi sub 30%, ceea ce va fi dezastruos din perspectiva alegerilor parlamentare.
 • La PSD şi PNL, proporţia este mult mai mică şi, în bună parte, este în marja de eroare a sondajelor.
 • Avem aproape 50% din voturi pentru independenţi, Guşă şi Oprescu, ceea ce arată o separare puternică între electorat şi partide.
 • Acest lucru este accentuat şi de faptul că doar 45% din votanţii PD îl aleg pe Blaga şi doar 18% din votanţii PNL pe Orban. La PSD, 28% din votanţii PSD pe Diaconescu şi 40% pe Oprescu, dar lucrurile trebuie nuanţate fiindcă avem doi candidaţi din partea lor, astfel că, la modul teoretic, PSD poate conta pe aproape 70% din votanţii proprii. Părerea mea este că, în actualele condiţii, Cristian Diaconescu se va retrage strategic, iar gruparea Geoană-Vanghelie spulberată. Faptul că organizaţia Bucureşti a PSD îl va sabota nu va face decât să amplifice martiriul lui Oprescu şi să-i înfunde şi mai mult pe Vanghelie & comp.
 • Dintre toţi candidaţii Orban are cele mai mari probleme, el nereuşind să convingă nici măcar propriul electorat, procentul de doar 18% fiind de-a dreptul umilitor. Voturile PNL merg mai degrabă spre Diaconescu şi Oprescu, adică spre PSD, ceea ce arată o compatibilitate mult mai mare decât se preconiza între electoratele celor două partide şi că opoziţia faţă de Traian Băsescu este mult mai puternică decât ideologia.
 • Diaconescu şi Blaga au şi handicapul notorietăţii slabe, iar Blaga, pe lângă lipsa notorietăţii se confruntă şi cu o lipsă de încredere, aproape 60% din răspunsuri fiind cu „Puţină” şi „Foarte puţină” – 53% în cazul lui Diaconescu.
 • Overall, datele prefigurează o victorie detaşată a lui Oprescu şi o catastrofă pentru PD.
,
11 comments to “M-am înşelat?”
 1. Citeste postul tau din 23. O tona de aberatii spuse tare si cu convingere. Ma rog, sunt obisnuit de pe Softpedia.

 2. Nu ştiu ce ai scris pe Softpedia ref la alegerile bucureştene (poate dai un link), dar ştiu ce ai scris aici 🙂
  Surprinzător pentru mine, de data aceasta te-ai grăbit cu concluzii. A fost clar o mişcare electorală aranjată în culise. Nu vreau să fac pe deşteptul, dar am anticipat acest final. 😀
  Acum problema reală este una singură: cine a pus la cale mişcarea asta? mai exact: ce grup îl susţine pe Oprescu: PSD-ul care vrea doar o înfrângere a PD-ului cu propriile sale arme SAU PD-ul într-o încercare riscanta de a câştiga rapid bătălia pentru Bucureşti?
  În funcţie de ce va urma in prima săptămână de campanie vom vedea dacă ajunge în turul 2 sau pierde lamentabil. Personal cred în prima variantă.

 3. Păi n-am scris nimic pe Softpedia. Acolo mă limitez doar la a cere din când în când ajutorul când mă împotmolesc cu programarea şi ocazional pe aria telecom. Dacă se referă la mine, fie mă confundă, fie e vorba de altceva. Nu prea mai prestez pe forumuri, că nici nu mai am timp, iar calitatea lor a scăzut foarte mult de pe vremea când ne războiam noi pe forumul Chip.

  Judecând după sondajul Gallup (pe care l-am ignorat iniţial fiindcă aşa cum a fost prezentat în presă părea neserios) are mari şanse să câştige. La Blaga am uitat să punctez o altă chestie interesantă: el nu ia alegători din altă parte, pe lângă faptul că ia doar 45% din electoratul PD, 85% din votanţii săi sunt de la PD, în vreme ce la toţi ceilalţi proporţia elctoratului partidului propriu este mai mică. Oprescu pare să fie cel „cosmopolit” dintre toţi, luând electorat de la toată lumea.

 4. Ai citit ultima fraza???
  „Sondaj realizat la comanda d-lui Sorin Oprescu. ” No comment =)) =)) =))

 5. Nu ştiu dacă tragem chiar în aceeaşi parte. Când o să creşti mai mare o să înveţi că pot exista oameni pentru care politica nu se reduce la „muie X” sau „muie Y”. Chiar dacă simpatizez cu PNL nu înseamnă că accept orice de la ei sau că refuz pe altcineva doar pentru că este de la un alt partid.

Comments are closed.