Țigara de după

Pe puncte:

  1. Nu sunt alegeri câștigate de PSD/AUR. Sunt alegeri pierdute de Johannis. PSD a fost non-combat în campania asta și s-a văzut foarte clar cum liderii săi au fost buimăciți de rezultatele finale și nu știau cum să se scuze mai bine că au câștigat. Este un vot ferm împotriva politicilor lui Johannis și ale PNL. Înclin să cred că picătura care a umplut paharul a fost „serbarea” de 1 decembrie. Alegerile au fost fără miză, toată lumea știa că vom avea tot guvernul lui Johannis. Au ieșit la vot electoratul de bază al partidelor și cei care au avut ceva de spus. Johannis a fost cel mai bun agent electoral al PSD.
  2. Sunt alegeri care marchează eșecul politic al anti-pesedismului – singura platformă electorală a dreptei a fost „să scăpăm de PSD”, fără însă ca vreodată se se pună ceva în loc -, dar și al unui mod de a face politică ignorând electoratul. AUR este fix vocea „celor neascultați” chiar dacă în momentul de față pare un circ ambulant. Spre deosebire de alții, eu nu cred că ei se vor risipi ca PPDD. Partidul lui Dan Diaconescu a fost un circ mediatic, un show TV. Aici vorbim de o mișcare la firul ierbii, care a trecut pe sub radar tocmai pentru că toată clasa politică ignoră electoratul. Și mai au un avantaj, își permit să spună chestii pe care partidele „respectabile” nu le pot spune.
  3. Este bine că am scăpat de o mare parte din balastul politic – Ponta, Tăriceanu, Băsescu, dar electoratul lor va fi preluat de PSD (ProRomânia/Alde), AUR (PMP) și USR (PMP).
  4. AUR este creația USR, în primul rând, a ateismului lor agresiv-disprețuitor, a ideilor naziste vehiculate de simpatizanții lor și amplificate de Caramicu, a politicilor anti-creștine ale guvernului Orban, ale amenzilor absurde ale lui Vela din primăvară și a lui Adiță Zaharache, un personaj rudimentar, care a sfidat orice convenție diplomatică având grijă să reamintească rolul de colonie americană. Sigur, partea asta o vor omite toți, să nu supere partenerul strategic.
  5. Legat de USR. Aparent, m-am înșelat pe ideea că vor fi mai aproape de pragul electoral. Calculul a fost că la locale au luat în jur de 800.000 de voturi, mă gândeam că după scorul slab va urma o demobilizare. Dar, la locale ei au participat și alianță cu PNL în câteva locuri, deci numărul de voturi a fost mai mare. Ce au mai pierdut local prin dezamăgire/demobilizare, au mai recuperat din diaspora. Deci, practic au avut tot în jur de 900.000 de voturi, doar că absenteismul i-a făcut să pară mai mulți. Eu mă gândeam la un 700 de mii, care la o prezență de 7 milioane însemna în jur de 10%. Lumea se raportează la cei 22% obținuți de USR la europarlamentare. Se uită însă conjunctura în care s-au obținut acele voturi: erau primele alegeri după un 2018 care a ridicat 10 august la rang de epopee eroică, iar PSD era demonizat la maxim. În plus, la europarlamentare, se poate vota de oriunde, și s-a votat masiv în diaspora. Pe acest val de emoție au făcut două milioane de voturi. La prezidențiale, unde iar se putea vota de oriunde, deja ajunseseră la un milion trei sute. Valul anti-PSD se mai calmase. La locale, unde votul este legat de domiciliu, și la parlamentare, la fel, au luat doar 900 de mii. Acesta este potențialul lor real. Restul ține de emoție și de oportunitate. USR este singurul partid de clasă – ei reprezintă corporatiștii și corporatiștii wannabe, și, eventual o parte din familiile lor. Atât. Refuză programatic deschiderea către orice alte categorii, de aceea nu au nici potențial de creștere și vor rămâne un partid de nișă. Acum prin AUR au o concurență reală fiindcă aceia sunt mai naturali, mai #pebune.
  6. Va urma o guvernare de tip CDR. Deja USR vine cu pretenții nerezonabile, au reapărut în prim-plan șacalii gen Ghinea și s-a reactivat Cioloș, care a dormit bine-mersi în campanie. Fiind un partid de emoție și de categorie socială, USR nu va fi afectat foarte tare, prețul îl va plăti PNL.
  7. PSD se consolidează, mulțumită lui Johannis, ca partid mare de stânga. Au fost eliminați dinozaurii, au fost pitiți mai în spate baronii. Ar fi interesant dacă s-ar întâlni cu Demos, unde erau câteva figuri interesante care ar putea aduce un plus. Văd că lumea încă mai crede că PSD e votat de „țărani, proști, analfabeți, bugetari și asistați”, chestie perpetuată de un articol mai vechi al lui Barbu Mateescu, dar care este complet fals. Electoratul PSD s-a schimbat începând din 2012 și este mult mai eterogen. Dincolo de cei două milioane pe care PSD este capabil să-i aducă la orice alegeri, există un electorat care basculează între partidele mari, că este PSD, că a fost PD, că a fost PNL, în funcție de evoluția guvernării.
  8. Nu știu dacă PNL se mai poate salva după acest ciclu electoral. Părerea mea este că va apărea un alt vehicul electoral de dreapta, în jurul lui Nicușor Dan, care s-a dovedit a fi un politician mai abil decât părea, a lui Ilie Bolojan și probabil alții, dar momentan este prematur. Scenariul va fi cel similar cu 2012, când aproape de alegeri, PSD va trânti guvernul și va profita de nemulțumirea populară. La finalul acestui ciclu se vor suprapune alegerile parlamentare cu cele prezidențiale.
One comment to “Țigara de după”

  1. Warning: Undefined array key "blacklist" in C:\HostingSpaces\admin\politichii.ro\wwwroot\wp-content\plugins\nofollow-free\nofollowfree.php on line 128

    Warning: Undefined array key "blacklist_email" in C:\HostingSpaces\admin\politichii.ro\wwwroot\wp-content\plugins\nofollow-free\nofollowfree.php on line 137

    Warning: Undefined variable $block in C:\HostingSpaces\admin\politichii.ro\wwwroot\wp-content\plugins\nofollow-free\nofollowfree.php on line 167
    Asdad2005

    Warning: Undefined array key "blacklist" in C:\HostingSpaces\admin\politichii.ro\wwwroot\wp-content\plugins\nofollow-free\nofollowfree.php on line 183

    Sunt cateva paradigme in care am intrat in acest an si care au fost scapate de politicieni de sub control:
    1. Pandemia
    Aici au gestionat din prost in mai prost intrucat toata lumea era cu gandul la campania electorala si la faptul ca se va deconta in alegeri. Comportamentul militenesc a lui Vela din primava, respectiv rahaturile facute in ultima perioada(aia cu inchiderea pietelor e magistrala) au dus PNL la un 25%. Realistic mai mult nu puteau si nici nu vor mai putea sa scoata prea curand. USR+ s-a comportat ca un copil singur pe tarla si care stia ca oricum o va da, va intra la guvernare. Au facut enorm de multe greseli si trebuie schimbata conducerea actuala. La cum ii stiu, vor exploda pana in primavara de-a dreptul. PSD a performat mai bine decat s-ar fi asteptat Ciolacu, ba mai mult va controla treaba in urmatorii 4 ani lejer. Orice este important nu va trece de ei.
    Si acum surpriza numarul 1. Intrarea AUR in parlament si Senat cu vreo 8-9 procente este una absolut normala in conditiile date. Stiu, toata bula facebucista a explodat, dar lumea face greseala sa confunde partidul cu electoratul. Am citit ideile si proiectul lor de tara si daca faci abstractie de rolul Bisericii in societate si al crestinismului, mesajul este exact cel pe care USR il dadea in 2016. Ba mai mult ideile si solutiile par a fi scrise mai bine, fata de atunci. Deci, cine a facut strategia, tinteste ceva pe termen lung. Problema lor principala, va fi modul in care se vor intelege si vor reusi sa faca ceva raportat la vremurile curente.
    Surpriza numaru 2 PRO si PMP rateaza intrarea este una mare, intrucat un ajutor discret il vedeam venind din diverse parti, dar Ponta si Baselu nu mai reprezinta niste mize si vor fi trimisi la pensie.
    2. Cutremurul social-economic
    Foarte multa lume, nu prea intelege de ce s-a stat in case in primavara si mai ales de ce s-au luat masurile care s-au luat. Chestia asta a dus la neliniste si disperare, asa ca multi s-au refugiat in valorile traditionale, in societatea romaneasca biserica fiind un loc important. Comportamentul autoritatilor in primavara, alaturi de rahaturile facute ulterior au deranjat foarte mult oameni. Apoi, ideile crete cu portul mastii(si cica 50% sunt necoforme), cu deschiderea mallurilor, dar nu a bisericilor cu spartul diverselor petreceri au contat mult. Sunt oameni, care erau pe cai mari in ianuarie 2020 si odata cu venirea virusului au pierdut aproape tot. De asemenea sunt oameni care traiau luna de luna si s-au trezit ca sunt dati afara, ca deh stare de urgenta. De asemenea sunt parinti, care nu au cu cine sa-si lase copii sa faca asa zisa scoala online, ei trebuind sa munceasca. Acestor oameni, plus mai multora clasa politica actuala le-a aratat un deget mijlociu. Si in conditiile date, s-au alimentat niste frustrari ce s-au eliberat la vot unii prezentandu-se altii, bagandu-si picioarele si stand acasa.
    Ma uit la cam toate geniile de prin partide si inca vad blazarea si mai ales blocarea in niste paradigme vechi. Nimeni nu are idei si mai ales nu are planuri concrete. Vad aceleasi clisee, aceleasi probleme si mai mult aceleasi solutii. Prin 2016 era moda cu maritul pensiilor si salariilor, acum este cu modernizarea Romaniei si a infrastructurii sale. Modernizare, care nu-si propune sa faca sa avem 0 toalete in fundu curtii sau sa eliminam dracului dosaru cu sina si birocratia ce ne va manca. Ori sa ne gandim concret cum extindem capitalul romanesc in afara tarii si cum stopam plecarea din tara.
    Sunt multi care cred ca viata va reveni la normal dupa vaccin, insa realitatile descrise de mine de mai sus, nu vor disparea prea curand. Dar avem 3-4 ani liniste ca nu mai sunt alegeri…

Comments are closed.