Viorica Dăncilă

Simpatica doamnă Dăncilă

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Sistemul politic românesc tinde să revină la setările „inițiale”. Două partide mari și restul „balamale”. PSD și PNL se consolidează în sondaje în jur de 30 și peste. AUR și USR+ implodează, restul celor mici încearcă marea cu degetul.

Una din caracteristicile sistemului politic românesc este că, din 2004 încoace, se votează „la nervi”. După 20 de ani, în 2024, există o șansă semnificativă să avem primele alegeri neviciate de isterie. Actorii de bază vor fi PNL și PSD, în vreme ce USR și Reper se vor bate (degeaba) pentru pragul electoralul.

În acest context, a trecut cumva sub radar surprinzătoarea decizie a doamnei Viorica Dăncilă de a abandona o sinecură de prestigiu la banca națională pentru o aventură politică. În perioada actuală de „secetă”, în care toată lumea se ceartă cu toată lumea, doamna Dăncilă pare să fi luat țara la picior, așa cum o făcea pe vremuri AUR. Modul în care este susținut și promovat acest proiect politic pare să sugereze, cel puțin în momentul de față, că „sistemul” își construiește o balama pentru 2024.

AUR nu este frecventabil, chiar dacă sare de 10%, nu va fi niciodată cooptat la guvernare, rolul lor este de supapă socială și baubau. USR plus sau minus Reper, nu vor mai intra în parlament, presupunând că nu se vor face complet țăndări până în 2024, Orban nu pare să miște, nu pare să fie vizibil, după ce a trecut emoția inițială la lansarea partidului său. ALDE a fost înghițit de PNL. La Pro România nu mai știm dacă mai e cineva care nu a trecut deja la PSD, iar PMP e aproape înghițit.

Ținând cont că PNL și PSD vor scoate probabil peste 30%, UDMR are tradiționalul 5%, AUR 10%, este nevoie de un partid care să fie lipit de UDMR pentru a asigura majoritatea, cu un 6-7% (fie și după redistribuire). Or, în momentul de față, doamna Dăncilă pare în pole position. Împreună cu UDMR, ies astfel în jur de 14% care, cu cei 35-40% (după redistribuiri) pot însemna o majoritate cu care să se guverneze.

Asta mai arată și lipsa enormă de resurse umane. Nu doar pe piața normală a muncii nu mai găsești candidați eligibili, ci și în politică s-a ajuns la fundul sacului. Dacă ne uităm la actualele garnituri ale partidelor, cu greu îți amintești 2-3 lideri de la PSD sau PNL. Pur și simplu sunt toți atât de șterși, anodini, lipsiți complet de personalitate. Pe vremuri toată lumea știa jumătate din Parlament. Erau politicieni vizibili, cu personalitate, care știau să facă treabă (inclusiv să fure mai bine). Pur și simplu, „sistemul”, „statul paralel” nu are cu cine să mai lucreze. Acesta este rezultatul contra-selecției.

La momentul intrării sale în prim-plan, Viorica Dăncilă părea a seta un minim imposibil de depășit. A fost o iluzie și probabil mulți în sinea lor admit că, totuși, ar fi fost mai bine cu doamna la Cotroceni decât un al doilea mandat al „dulapului”. Câțu, Ciucă sunt mult sub Dăncilă, deci reciclarea stimabilei doamne e o opțiune rațională.

5 Comments

  1. Asdad2005

    Revenire la setari initiale sau nu, in acest moment cam tot ce inseamna politica si nu numai duce o lipsa acuta de personal. Si chestia asta se vede in discurs si mai ales in modul in care unii sau altii trateaza anumite subiecte. Faptul ca au ales revitalizarea Vioricai nu este ceva iesit din comun, doar tradeaza un pic de disperare. Pe partea electoratului votant 2024 o sa fie echivalent cu 2000 pentru unii in sensul ca USR si noul mod de a face politica si-a aratat limitele, pentru unii(noi) USR este CDR doi. Nucleul dur al PNL si al PSD din zona administratiei publice o sa-si faca datoria, doar ca situatia pentru multi o sa fie mai trista si anosta fata de 2020 sau 2016. Si spun asta pentru ca de la lipitor de afise in acea perioada puteai avea o traiectorie fulminanta in cateva luni, doar ca nu mai e loc pentru toata lumea. La nivel de prezidentiale jocurile par a fi deschise, insa o finala Geoana vs Ciuca sau Geoana vs Vadim pe stil nou e ceva previzibil. Bineinteles daca nu o sa apara vreo surpriza sau o schimbare de paradigma a situatie actuale.
    Pana atunci insa o sa urmeze un 2023 exagerat de dureros si mai ales o toamna plus o iarna 2022 mai dureroasa deoarece costurile din zona energiei vor creste, iar in fata acestor provocari nimeni nu are o idee in afara de rationalizare sau scumpire excesiva. Pentru PSD o sa fie ceva nou daca vor alege sa ramana la guvernare deoarece masuri nepopulare vor trebui sa fie luate si spatiul de manevra nu prea o sa existe. PNL in aceasta ecuatie nu are un cuvant greu de spus in afara de faptul ca vor trebui sa traseze niste linii de demarcatie foarte flexibile caci na interesul national si alte vrajeli. Bineinteles chestiile astea vor avea un cuvant de spus in viitoarele alegeri doar ca nimeni nu poate spune cat de mult vor influenta rezultatul alegerilor.
    P.S.
    Discutia cu privire la schimbarea modului de impozitare si trecerea la sistemul progresiv este o modalitate de a crea niste nervi in societate. Greu de spus insa ce efect vor avea aceste fumigene, insa cumularea acestora cu restul de probleme poate reprezenta o bomba cu ceas serioasa.

    • Cred că asta cu impozitarea e o chestie prea „tehnică” ca să provoace isterie. În 2004 a mers (a fost atunci invers, „cota unică” – singura idee în afară de „Năstase e dictator”, dar înclin să cred că atunci tot Năstase a fost cel care enerva, cota unică fiind garnitura la friptură) dar acum nu cred că poate mobiliza, decât eventual din resturile electoratului USR care încă mai vibrează la „0 taxe”. Doar că în 2004 mai aveam încă meciul Partidul vs. Securitatea, acum nu mai e cazul. Și să-l faci pe Marcelică dictator…

      • Asdad2005

        Totul depinde de cum o sa evolueze lucrurile in urmatoarea perioada mai precis toamna-iarna 2022 si tot anul 2023. Daca tot ce a fost mai rau a trecut, discutia asta tehnica o sa devina inevitabil o tema de campanie cu un impact profund asupra intregii societatii din 2024 incolo. Daca insa lucrurile se vor complica si financiar lumea nu o s-o duca bine povestea se complica si spatiul de manevra este minor. Absolut toata lumea buna spune ca o recesiune este inevitabila in 2023 si e inevitabil sa nu afecteze si Romania.
        Prin urmare isteria este cumva livrata din exterior mai ramane doar presa s-o ambaleze corespunzator. Ceea ce lipseste acum sunt niste actori credibili care sa joace frumos piesa. Ori pentru mine este destul de clar ca nici PSD si nici PNL nu au pe cine sa scoata la inaintare in acest moment. Si intreaga piesa s-o pui s-o joace Ciolacu/Ciuca este prea mult pentru amandoi. Oricum este oarecum hilar deoarece stim piesa, dar nu stim actori dat fiind trecutul in care lucrurile erau tocmai invers.

  2. E fix in culorile lui Diaconescu – remember Partidul Poporului 🙂 ?

Comments are closed