Degringolada democraţilor

Adi se întreabă dacă intervenţia de azi-noapte a preşedintelui poate acoperi mediatic impactul sondajelor de opinie negative la Capitală. Latinii spuneau Repetio est mater studiorum. Nu văd ce ar avea Traian Băsescu de învăţat – pe sine sau pe alţii – dar cred că mai degrabă avem de a face cu perseverare diabolicum…

Nu îmi dau seama cum Traian Băsescu nu a reuşit să înţeleagă că în momentul de faţă corupţia nu mai intră în primele cinci preocupări ale electoratului. Atâta timp cât el însuşi are probleme de acest gen, dimpreună cu majoritatea liderilor partidului său, este evident că „toţi e corupţi”. Această temă nu-l ajută şi din cauza faptului că rezultatele anticorupţiei sunt zero şi nu s-a reuşit în nici un moment demontarea acuzaţiilor de „poliţie politică”.

În momentul în care toţi au aceeaşi caracteristică, este nevoie de altceva pentru a te diferenţia. Nu poţi să te cerţi cu Ion Iliescu şi tu să-i repeţi aproape întocmai erorle pentru care acum patru ani îl criticai de mama focului. Mă uitam aseară pe Realitatea TV cum Radu Berceanu explica senin că „asta e, preşedintele e din partidul nostru, nu are cum să nu ţină u noi”. Păi acum 4 ani, cine ţipa din gură de şarpe că Ion Iliescu calcă în picioare Constituţia?

Nici Traian Băsescu, nici PD nu au făcut ce trebuia să facă şi acuma se trezesc că li se aduce nota de plată şi aceasta cam depăşeşte posibilităţile lor financiare. Acum se vede foarte bine că preşedintele nu a mai evoluat din 2004, în vreme ce în jurul său s-au schimbat foarte multe. În 2004, dependenţa de stat era încă foarte mare şi controlul cvasi-dictatorial al lui Adrian Năstase exaspera pe multă lume. După atâţia ani de creştere economică susţinută, majoritatea oamenilor au alte probleme decât faptul că un ministru primeşte patru caltaboşi pentru o licitaţie.

E pur şi simplu o imbecilitate să vorbeşti bucureştenilor de corupţie când propriul partid a devenit campionul borduriadei. Nu poţi să-ţi trimiţi candidaţii la capitală încolonaţi doi câte doi în spatele lui Negoiţă. Oricâţi porumbei ar mai scoate prestidigitatorul Băsescu din joben, nu cred că mai poate distrage atenţia de la eşecul care se prefigurează la Capitală, fiindcă – oricâte alte cauze ar avea – blocajele din trafic şi nervii bucureştenilor se datorează şi incompetenţei şi nesimţirii lui Videanu. Pierderea unei primării nu ar fi chiar o tragedie, însă este vorba chiar de „regatul” lui Băsescu, uzurpat, culmea tupeului, de un pesedist.

Dacă democraţii nu se trezesc – şi nu se vor trezi – vor avea mari probleme în perspectiva alegerilor parlamentare.

One comment to “Degringolada democraţilor”

Comments are closed.