PD, la răscruce

Pentru Partidul Democrat, aceste alegeri reprezintă un important punct de răscruce. Pentru a putea guverna, au nevoie fie de PNL, fie de PSD. Pentru moment, nici o combinaţie de trei luate câte două nu poate fi respinsă a priori. Numai că PD porneşte în aceste discuţii cu un handicap important. Înainte de alegeri, ei au demonizat celelalte două partide, astfel încât indiferent cu cine se vor asocia există un important risc de a pierde o parte din electorat.

O altă problemă pentru democraţi o reprezintă deteriorarea din ce în ce mai vizibilă a capacităţilor lui Traian Băsescu. În această campanie a făcut deja două erori îngrijorătoare: instigarea sindicatelor împotriva guvernului şi aberaţia cu „lovitura de stat”, care, aceasta din urmă, ridică serioase semne de întrebare cu privire la luciditatea preşedintelui.

Am mai spus că, în momentul de faţă, Traian Băsescu şi democraţii se incomodează reciproc. Dacă preşedintele a tot dat semnale de distanţare faţă de democraţi, aceaştia s-au mulţumit să rămână „oşteni credincioşi”, preluând din zbor orice gogomănie scoasă de fostul lor lider. Democraţii nu reuşesc să-şi construiască o identitate de partid proprie şi să propună o personalitate alternativă la Traian Băsescu. Această lipsă de identitate politică i-a ajutat la începuturi prin construirea discursului „catch-all” şi poziţionarea în afara sistemului. După patru ani de campanie electorală, discursul anti-sistem îşi dovedeşte limitele şi (mai ales) datorită diferenţelor majore între discurs şi faptele democraţilor.

Desigur, într-o perioadă de criză, discursul anti-sistem şi poziţionările alternative pot reprezenta o reţetă de succes. Deşi tentativa de instigare a sindicatelor împotriva guvernului şi susţinerea fără discernământ a salariilor cadrelor didactice s-a dovedit o mişcare greşită, respinsă chiar de cei care, teoretic, ar fi beneficiat de ea. PD face asta deja de patru ani şi au devenit obositori inclusiv pentru proprii fani. Mass-media a devenit destul de critică la adresa lor, inclusiv din zone prietene. Practic, democraţii au devenit noul PRM, imagine întărită şi de prezenţa constantă în ultima vreme a lui Vadim Tudor în rândul lor. Nu este exclus ca, în absenţa unei alte personalităţi, Vadim Tudor să devină la fel ca Traian Băsescu, purtătorul de cuvânt cvasi-oficial al democraţilor, mai ales că în PD nu există cineva capabil să devină liderul formaţiunii, toţi preferând să se ascundă în spatele lui Traian Băsescu şi să facă cât mai puţin zgomot posibil, iar toţi cei care au ieşit în prim-plan reuşind doar să stabilească noi recorduri de penibilitate (Udrea, Boc, Stolojan).

Chiar dacă, la modul teoretic, se pare că Traian Băsescu nu are încă adversar la prezidenţiale, lucrurile se vor schimba în momentul în care vor apărea candidaturile oficiale (şi neoficiale) şi va începe confruntarea. Asta va pune o presiune serioasă pe democraţi, asupra cărora planează foarte serios riscul de a fi încă o dată daţi afară de la guvernare (în cazul în care vor ajunge acolo). în plus, alegerile prezidenţiale vor avea o miză redusă pentru toată lumea, inclusiv pentru electorat.

Din punct de vedere practic, democraţii nu au decât varianta unui guvern cu PNL, variantă care îi pune, din nou, în inferioritate faţă de liberali, partid pe care şeful lor s-a străduit din răsputeri să-l desfiinţeze, chiar dacă la alegeri vor obţine câteva procente în plus. Un guvern PD-PNL va consfiinţi eşecul de politician al lui Traian Băsescu. În plus, un guvern PD-PNL va fi undeva la limita majorităţii, ceea ce va face obligatorie şi includerea UDMR, astfel încât PNL+UDMR vor avea oricum o majoritate în guvern. Coroborat cu o previzibilă pierdere a preşedenţiei de către Traian Băsescu democraţii rămân în aer fiindcă PNL+UDMR pot repeta strategia din mandatul lui Tăriceanu şi rămâne la guvernare, minoritar, cu sprijin tacit PSD.

Sigur, astfel de calcule par hazardate, fiind vorba de prognoze pentru următorii doi ani şi nici un partid românesc nu gândeşte mai mult decât pentru ziua de de ieri (nici măcar ziua de azi, cu atât mai mult pentru mâine). Ceea ce caracterizează partidele politice româneşte este că ele doar au reacţii, acţionează exclusiv în baza a ceva întâmplat deja, toţi actorii având un aer de predictibilitate de aproape 100%. Până şi „creatorul de agendă publică”, Traian Băsescu, nu face altceva decât să re-facă (non) evenimente. Un pârţ al lui Dan Voiculescu devine „lovitură de stat”. Refuzul guvernului de a aplica o enormitate devine o oportunitate de instigare tembelă a sindicatelor împotriva guvernului – un guvern care mai are 2-3 săptămâni de existenţă.

Însă un astfel de comportament reactiv, dimpreună cu gradul de predictibilitate al actorilor politici nu poate continua la nesfârşit, pentru simplul motiv că plictiseşte. Deja Traian Băsescu însuşi nu doar că nu mai face rating – emisiunile în care este prezent având mai puţini telespectatori decât cele în care se vorbeşte despre el. Democraţii sunt singurii care nu au o soluţie alternativă, fiindcă au rămas singurul partid de lider, ceea ce-i pune în inferioritate, orice scădere a liderului traducându-se în scăderea partidului. Spre comparaţie, în fruntea PNL sau PSD poate fi oricine, scorurile lor fiind asemănătoare sau chiar mai bune. În afară de faptul că sunt „oastea lui Băsescu”, democraţii nu prezintă nici o atracţie, nici pentru alţi politicieni, nici pentru electorat. Dacă mâine Traian Băsescu anunţă că îşi face alt partid, democraţii vor avea probleme în atingerea pragului electoral.

Democraţii nu au făcut nimic pentru promovarea doctrinei creştin-democrate. Cu expunerea pe care o aveau, o puteau face şi construi şi un liant ideologic cu care să-şi fixeze un bazin electoral mai omogen. Fiind pe cai mari în sondaje, nu s-au mulţumit doar la a demoniza adversarii, ci însăşi ideea de negociere politică. Acest lucru va accentua senzaţia de penibil în care se vor afla după alegeri când vor fi nevoiţi să accepte un guvern cu PNL şi un premier măcar independent.

La modul teoretic, un guvern PD-PNL va redeschide lupta pentru supremaţie între cele două partide. Practic însă, ea va dura maxim un an, până la ieşirea din scenă a lui Traian Băsescu o dată cu pierderea alegerilor prezidenţiale. La momentul respectiv, PD va fi forţat în sfârşit să-şi caute o identitate proprie.

Desigur, PD mai are şi varianta curajoasă a alegerii opoziţiei, lăsând PNL să guverneze alături de PSD, sau chiar PSD să guverneze singur. Din punct de vedere practic, ar fi o soluţie interesantă, deoarece vor urma luni grele iar orice guvern ar fi foarte afectat. Însă asta nu schimbă pierderea alegerilor de către Traian Băsescu iar democraţiii se vor afla chiar într-o situaţie mai proastă.

10 comments to “PD, la răscruce”
  1. Intr-adevar, pentru PDL miza alegerilor e mai mare decat la alte partide (PNL, PSD, UDMR) care, de bine, de rau, sunt inchegate de ceva vreme si pot supravietui mai usor in opozitie.

    Spre deosebire de ele, PDL este un partid de stransura, garda pretoriana a lui Basescu, si o eventuala pierdere a alegerilor si inca 4 ani de opozitie pot constitui o pilula greu de inghitit. Iar faptul ca pot spera ca Basescu sa castige prezidentialele din 2009 nu prea tine de foame, mai ales ca si aceasta realegere isi are necunoscutele ei, nu putine la numar.

  2. Campania electorală este dubios de lniştită. Sigur că este rodul micilor înţelegeri la nivel de colegiu – în general în fiecare este unul singur cu şanse. Totuşi ceva trebuie să se întâmple şi mă aştept să vină dinspre PD(-L). Nu cred că iar se va îmbolnăvi subit dragă Stolo, dar să fim vigilenţi 😉

  3. Nu cred că este vorba de lişte, cât mai ales de disipare. La precedentele campanii, mass-media se concentra pe liderii centrali ai partidului, era şi campania prezidenţială care stârnea ceva mai multe pasiuni. Acum, avem mii de bătălii mici, la nivel de circumscripţie, de unde ajung în mass-media doar chestii anecdotice gen „păruiala” Elena Udrea-Luminiţa Anghel.
    Aşa că eu nu cred că vor apărea suprize deosebite.

  4. sa inteleg ca tu nu vezi posibila suspendarea si numirea unui guvern in perioada aia? crezi ca e o iluzie?

    a, nu numai pdl-ul nu scoate o personalitate alternativa. NIMENI nu e in stare. Pur si simplu pt ca e cel mai tare politician, singurul capabil sa zdruncine sistemul.

  5. Ilie,
    Nu este posibilă suspendarea pentru simplul motiv că nu se va ajunge acolo. Este un joc la cacialma. Traian Băsescu îşi arată muşchii în ideea de a împiedica coagularea unei majorităţi parlamentare PNL-PSD, iar cei de la PSD îi atrag atenţia să nu se joace cu focul.

    Din punct de vedere practic, dacă Traian Băsescu impune un premier împotriva voinţei Parlamentului, îşi poate lua adio de la viaţa politică. Un conflict preşedinte-parlament în condiţiile actualei crize este pur şi simplu un act de iresponsabilitate, de aceea nici nu se va ajunge acolo.

    Referitor la personalităţile alternative, atât PNL, cât şi PSD funcţionează cât de cât ca organizaţii şi nu contează cine conduce partidul. La PD, dacă dispare asocierea cu Traian Băsescu, poate dispărea din Parlament. Cel mai bun exemplu este chiar partidul noului lor prieten, Vadim Tudor, pe cale de dispariţie după ce la un moment dat sărise de 20%. Iar a fi „cel mai tare” şi a „zdruncina sistemul” nu mi se pare obligatoriu un aspect pozitiv… Cred că principala calitate a unui politician trebuie să fie diplomaţia.

  6. „Însă un astfel de comportament reactiv, dimpreună cu gradul de predictibilitate al actorilor politici nu poate continua la nesfârşit, pentru simplul motiv că plictiseşte” – cam de cind se sinchisesc politicienii romani de chestia asta ?? Si cam cind i-a fortat asta sa actioneze ?…

Comments are closed.