18 comments to “Două măsuri care vor scoate România din criză”
  1. Imi aduc aminte de bancul care spunea ca in perioada crizei statul roman va asigura slujbe pentru cetateni. Acestea vor fi efectuate de preoti, episcopi, arhiepiscopi si mitropoliti.

  2. Ştirea completă este despre „806 lăcaşe de cult, 242 şcoli generale, licee şi grădiniţe, 36 de spitale şi 37 de cămine culturale”.
    Mie nu mi se pare chiar nimic de luat la mişto, dar aceasta-i naţia noastră. Când nu se face – că de ce nu se face, că acum se face – că nu aveam altceva mai bun de făcut cu banii. Pe lângă faptul că situaţia clădirilor este una efectiv dezastruoasă, este vorba şi de faptul că la uninominal oamenii nu au ştiut ce altceva să le ceară la candidaţi. Iar aceasta este uşor de rezolvat prin votarea legii bugetului şi dă bine la imagine.

    Cât despre salariile preoţi, acolo este o problemă de cu totul altă natură: tot mai puţini se fac pentru că au vocaţie, majoritatea pentru bani.

  3. Renovarea bisericilor nu este treaba statului, atâta timp cât vorbim de un stat laic, în care coexistă mai multe religii. De ce să plătească un catolic sau un musulman pentru renovarea unei biserici ortodoxe? Aici e pur şi simplu populism de cea mai joasă speţă. În vreme de criză prioritizezi altfel. Dacă în loc de 806 biserici era vorba de 806 şcoli nu ar fi cârcotit nimeni. Dar sunt de 4 ori mai multe biserici decât şcoli.

  4. De ce?! Pentru că 87% din populaţie este ortodoxă, d’aia!
    Populism sau nu, renovarea lor este necesară. Dacă vrei să muţi subiectul discuţiei în zona asta, în fapt arunci totul în derizoriu. Nu ne respectăm cultura, tradiţiile şi valorile înseamnă că nu ne respectăm pe noi. Şi mai avem pretenţii de la alţii…

  5. Mihnea, alea nu reprezinta cultura mea, traditiile mele si valorile mele.
    DAR sunt banii MEI !
    Eu nu mai vreau ca banii mei sa ajunga in biserici, scoli, spitale si drumuri via stat.
    Prefer sa platesc 1 leu cand intru pe o sosea administrata privat, prefer sa platesc la o clinica privata cand am probleme de sanatate, la fel si la scoli.
    Pana acum tot platim centralizat statului si platim degeaba.
    Multa **** cabinetului POC !

  6. Marius, şi eu prefer clinicile private, aproape tot ce înseamnă instituţie privată. Dar de biserici private nu am auzit până acum. E prima oară în 20 de ani când se alocă bani pentru renovarea bisericilor şi te isterizezi la maxim şi absolut inutil. Mai bine te-ai isteriza pentru sistemul de justiţie de ex.

  7. Nu este o isterizare inutilă. Biserica NU ESTE INSTITUŢIE DE STAT. Deci, statul NU ARE DE CE SĂ DEA BANI. Dacă sunt credincioşi, ok, să contribuie ei, pentru biserica lor. Asta este problema. Din punctul meu de vedere, să se construiască câte 3 biserici pe fiecare stradă, dar nu din bani publici. Înţelegi?

  8. Mihnea, greşeşti. Biserica, ca instituţie, TREBUIE să fie privată. Enoriaşii evlavioşi să o întreţină! România este un stat laic a cărui scop nu ar trebui câtuşi de puţin să fie finanţarea propovăduirii unor credinţe private şi personale.

    Cât despre clădirile în sine, UNELE da, sunt clădiri istorice, care au o valoarea inestimabilă. Şi trebuie renovate. Dar de ce acum, pe criză? Şi de ce 807? Avem atâtea clădiri (biserici) monumente istorice? Mă îndoiesc.

    Ah, şi nu aş pune semnul egal între Biserică şi cultură, decât dacă este un egal tăiat.

  9. Sincer, nu cunosc statutul juridic al bisericilor. Dar din punct de vedere social, bisericile sunt publice. Poţi să intri în orice biserică şi să te rogi, să admiri icoanele, să aprinzi o lumânare, etc. La asta mă refer.
    Şi vă spun aşa: mergeţi în satele patriei şi vedeţi biserici de la 1700 sau şi mai vechi, am văzut lângă Rm. Vâlcea din 1300 … „şi ceva”, care stau să cadă pentru că sunt zone sărace. Trebuie avut grijă de patrimoniul nostru. Iar astfel de biserici fac parte şi din patrimoniul cultural, cu toate că Darius este de o cu totul altă părere. 🙂
    Dacă vă gândiţi strict la biserica din colţul străzii voastre, atunci aflaţi că nu aia este biserica tipică din România.

  10. Oamenii din parlament au multe pacate si probabil de aia trebuie spalate si cum sa manipulezi un popor daca nu folosindu-te de institutia cu cea mai mare credibilitate? Ca e de stat sau privata deja e alta discutie. Eu sunt revoltata ca Festivalul International de Teatru de la Sibiu nu va primi finantare de la buget anul asta, de unde statul avea de castigat pe langa imagine si o gramada de bani din turism. Si problema mai grava e ca madam Turcan e in comisia de cultura si in loc sa ceara bani pentru festivalul asta ea face biserici.

  11. Biserica Ortodoxa din Romania da dovada de o nesimtire incredibila. In Oradea sunt in constructie vreo 6 biserici (poate si mai multe) megalomane. Baietii astia au gresit mileniul.

  12. Trista tara a ajuns Romania! Daca ajungem sa judecam fiecare actiune prin prisma celor care ne conduc, inseamna ca am fost invinsi de ei.
    Mai departe nu am sa mai argumentez pentru ca tine de subiecte foarte sensibile pentru toata lumea si nu vreau sa produc flame pe blogul lui Cristi.

  13. @Mihnea: Păi chiar am fost învinşi de ei (cei care ne conduc)! ce, nu e clar?

    În altă ordine de idei, bancul cu slujbele a fost grozav, nu mă pot opri din râs de 10 minute … 😀

  14. In acest fel se demonstreaza ca, inca nu am depasit epoca lui Stefan cel Mare ! Tot inainte. Poate peste 80.000 de ani ne vom da seama ca va trebui sa ne raliem si noi cu investitiile in domenii care aduc profit Romaniei. Dar ma indoiesc…cat timp „obositii” nostrii pun botul la cam tot ce spune popa in biserica. Chiar daca e vadita campania electorala a unui alt „obosit” al politicii romanesti.

Comments are closed.