Despre turismul românesc

Citeam în Evenimentul Zilei un articol interesant despre dezastrul de la bulgari, unde mai bine de jumătate din hoteluri au intrat în faliment. Este o lecţie interesantă despre limite. Bulgarii au ştiut să se facă interesanţi prin preţurile foarte mici sub cele din destinaţiile turistice clasice. Dar, un preţ mic limitează foarte mult posibilităţile de dezvoltare, mai ales atunci când aceasta se face pe banii băncilor.

Toată lumea se opreşte la infrastructură. Dacă am avea autostrăzi, am avea turism (de parcă vreun norvegian e nebun să vină în România cu maşina conducând 3000 de km). Problema reală însă a României şi Bulgariei este că pur şi simplu nu posedă suficiente destinaţii turistice atractive la nivel internaţional. Nu suntem buricul pământul, nu avem o istorie măreaţă care să se studieze în şcoli. Încercaţi un pic să ieşiţi din clieşeele oneteistice şi să să vă gândiţi ce destinaţii româneşti ar putea fi atractive pentru un turism de masă. Mânăstirile din Moldova? De ce ar veni un suedez să vadă nişte biserici într-o ţară obscură şi depărtată când dacă vrea să vadă biserici are Italia, Franţa sau chiar Germania? Câţi străinii sunt atât de pasionaţi de medievalism ca să vină buluc în Sighişoara, Sibiu? Avem un litoral de 3 luni pe an, cu doar vreo 60-70 kilometri. De ce ar veni cineva când are la dispoziţie Spania, Coasta de Azur sau insulele exotice? Peisaje mirifice? Gura de deal şi piciorul de plai? Ok, poţi găsi câţiva muşterii pentru plimbări, dar departe de turismul de masă care să aducă miliarde la PIB.

Bulgarii şi-au pus speranţe în pensionarii germani, care, în principiu sunt OK, dar în afară de cei 300 de euro daţi pe biletul all inclusive cu tot charter, nu mai cheltuie mai mult de 10 euro pe două suveniruri la faţa locului. Cu ce să-l faci să cheltuie mai mult? Cu două ruine de interes judeţean?

Hai să acceptăm tristul adevăr. Nu avem cu ce să facem turism de masă la nivel internaţional şi să te bazezi pe sărăcimea europei care împuşcă francul s-a dovedit falimentar. Singura soluţie este turismul de nişă: agro-turismul, medievaliştii, amatorii de drumeţii. Nu faci o avere (la nivel naţional), dar poţi trăi onorabil şi decent. Fără a avea nevoie pentru asta de un minister al Turismului.

12 comments to “Despre turismul românesc”
  1. Heh! Cu ultima afirmaţie chiar că sunt de acord! Şi poate că nu e singurul minister de care nu avem nevoie. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei de exemplu, care ar trebui să fie inclus în Ministerul Economiei. Ministerul Mediului cred că ar fi util, însă probabil taie frunze la câini… Ministerul Tineretului şi Sportului – atribuţiile lui ar putea foarte uşor preluate de particulari…

  2. Tristul adevar e ca nu putem ocoli problema infrastructurii. Tristul adevar e ca turismul e tot mai mult o problema de infrastructura si ca de la city breakuri la all inclusive … infrastructura primeaza in fata obiectivelor „istorice” sau „naturale”.

    Intr-adevar nu vom face turism prin infiintarea unui minister si nici prin dovada ca avem piscine sau deltaplanorism … dar iluzia ca vom face turim pe medievalisti, „amatori de drumutie” si agroturism fara a avea o infrastructura macar comparabila cu alte locatii care se adreseaza acestei nise … e doar o iluzie care nu va pacali decat eventual niste turisti interni (ceea ce pana la urma este tot un competitive advantage legat de infrastructura)

  3. de acord, noi putem vinde aerul si savoarea vietii de la tara; cu asta nu spargi piata, dar poate fi un produs decent;
    cred ca e nevoie cel putin pt o vreme de minister pt ca
    – furnizorii seriosi sint mici (un ex. multimea de pensiuni foarte faine din tinutul secuiesc); ei nu au forta financiara sa isi promoveze imaginea in vest
    – majoritatea furnizorilor sint neseriosi – asa ca e nevoie de o autoritate care sa impuna si sa verifice respectarea regulilor
    – sint zone neexploatate, iar un mic producator poate acoperi doar unul sau altul dintre servicii, insa va merge in pierdere cita vreme alte servicii indispensabile nu le asigura nimeni – pentru asta e nevoie de programe integrate

  4. pe de alta parte, in Pavia, Italia, unul dintre monumentele turistice ale orasului, aflat in orice pliant, este o .. bomba din al 2-lea razboi mondial care a picat pe malul raului si nu a explodat…

    mai conteaza si cum stii sa-ti vinzi marfa…

  5. @dracu
    Sunt curios câţi turişti atrage bomba… Aia e mai degrabă pentru cei care pierd trenul şi se plictisesc în localitate. Nu pentru bomba aia atrage turişti Italia 😉
    @murfi
    Parţial de acord. Totuşi, există asociaţii profesionale (ANAT, de exemplu) care pot fi mai eficiente.
    @Cristi
    depinde la ce anume te referi prin „infrastructură”. Ca să faci turism nu ai neapărat nevoie de autostrăzi (turistul vine cu avionul în cel mai apropiat oraş). Hoteluri decente sunt, comunicaţiile stau bine. Cu serviciile stăm mai prost.

  6. Sa fiu explicit: daca infrastructura unei tari ar fi doar autostrazile atunci infrastructura unei cladiri ar fi doar gaura liftului 🙂 .

    hotelurile sunt scumpe, putine si croite pe mentalitatea ca omul vrea doar sa doarma (sau ma rog sa se culce), comunicatii banuiesti ca vorbim de mobile si canale tv ca wirelessul cam e pe bani si cam lipseste. (mai ales in medievale si drumetii de care vorbesti)

    uita-te intr-o zi la informatiile dintr-o statie de autobuz (in oras … ca in afara orasului banuiesc ca e greu sa ajungi), incearca sa mergi cu gps-ul prin bucuresti si uita-te dupa numele strazilor … cauta o toaleta, incearca sa schimbi 3 euro, cauta un punct de informare turistica, gaseste o harta cu obiectivele „importante”, cauta un ghid de limba italiana …. cumpara o aspirina…. fii englez si planifica pe internet cum ajungi la un obiectiv oarecare si incearca sa afli ce o sa vezi acolo.

    Intr-adevar autostrazile nu-s totul (desi … ar scurta distantele, ne-ar aduce mai aproape de europa, ar face conectabile putinele obiective turistice care exista) dar lipsa lor e ca lipsa „golului de lift” intr-o cladire fara scari, fara balustrazi la scari si fara indicatoare care sa-ti spuna la ce etaj esti.

    PS: treaba cu ajunsul cu avionul in cel mai apropiat oras … merita incercata 🙂
    Pun pariu ca n-ai facut o simulare a traseului (timp si bani) dintr-un oras european la un obiectiv turistic romanesc trecand prin „cel mai apropiat aeroport”

  7. Well, eu sunt de acord EXCLUSIV cu afirmația referitoare la inutilitatea ministerului turismului (deși acu’ vreo 4-5 ani, când se desființase pentru prima oară, nu am fost de acord, dar asta e altă poveste).
    Scriu acest comentariu dintr-un hotel din Viena, dupa un preambul de câteva zile prin Ungaria … și realitatea din jurul meu (pe care am mai văzut-o și în alte țări europene) contrazice 100% ceea ce vrei tu să spui, și anume că n-am avea ce vinde.
    M-am plimbat pe străzi ca simplu trecător (fără grupuri, ghizi și alți ghiduși) și încă nu-mi revin cum unele nații sunt în stare să stoarcă 50 de cenți din abbsolut orice, inclusiv un simplu zâmbet.
    Iar povestea cu bomba din Pavia este PERFECT ilustrativă pentru asta.
    Avem ce vinde (chiar dacă nu se învață în scolile lumii despre ceea ce am putea vinde noi) dar adevărul gol goluț e că cu infrastructură sau fără, habar n-avem cu să vindem!

    Voi reveni cu detalii și cu argumente mai pe larg, după ce o să-mi blastăm zilele că m-am întors 😉

  8. Inclin si eu spre opinia ca habar n-avem sa vindem ce avem, dar sint sigur ca prioritatile sint altele decit turismul. Turismul in Romania consider ca e din seria monumentelor despre revolutie sau a proiectului national (cum naiba procedam cu Romania). Avem niste chestii, uneori ni se par ok, alteori ne apuca jalea si nu stim cum sa ne raportam la ele. Cind om sti cum stam, o sa fim in stare si sa le vindem. Pina una alta ne lasam prostiti ba de basini inflacarate gen Paunescu, ba de manifeste deznadajduite gen duduia de pe facebook. Apuca-te de vinde cu schizofrenia asta. Si asta e la fel de la clasa politica pina la coliva si manastiri.

  9. Eu chiar cred ca e nevoie de un minister al turismului, dar unul care sa stie ce face, nu orice politician care gaseste interesant faptul de a fii implicat in chestii turistice.
    Da, in Romania exista lucruri care merita sa fie vizitate si intr-adevar nu prea are cine le vinde. Ganditi-va numai la Turnul Chindiei din Targoviste, cu ruinele de langa el… La castelul Bran si toate celelalte care inca se afla in stare relativ buna, Dracula – un personaj cu care, cu ajutorul marketing-ului s-ar putea aduce destul de multi turisti (cv gen halloween, sau orice alt fel de sarbatoare tematica, la care in timp ar veni din ce in ce mai multa lume), muntii pe care nu ni-i poate lua nimeni – cine a fost vreodata la Rânca stie despre ce vorbesc, cand iarna gasesti zapezi de un metru si ceva -, Delta Dunarii cu toate speciile de animale care habiteaza acolo, plus orase ca Targu Jiu, Sibiu, Alba-Iulia, Timisoara, Cluj-Napoca, pe care e o placere sa le vizitezi, mai ales daca vii din exterior . Avem istorie, cultura, muzee, biserici si manastiri, o multime de pesteri, si de peisaje nu mai vorbesc.
    Probabil v-ati dat seama , eu sunt din Oltenia, de-asta m-am referit in mare parte la zona asta [de fapt nu prea am calatorit eu prea departe, in general doar in sud, sud-est] 🙂 si chiar ar fii destule locuri interesante acolo daca cineva ar venii si mi-ar spune ca vrea sa cunoasca Romania ..

  10. Din pacate am rama sin urma cu modernizarea turismului si in mare parte ai dreptate nu avem cu ce sa atragem turisti si oricum cred ca stau 3 zile in Romania din care 2 sunt pe drumurile noastre „bune”, nici hotelurile nu sunt la categorii excelente de altfel nici preturile…

  11. Musli – sa stii ca aici te contrazic. Citeste comentariile strainilor legate de Romania – majoritatea spun ca ar vrea sa viziteze tara, sau ca au vizitat-o deja, ca este o tara destul de saraca dar superba si ca preturile sunt foarte mici pe langa cele ale altor tari . Chiar m-am documentat ieri dupa ce am citit postarea asta 🙂

  12. In tara noastra exista turism doar ca noi nu il pretuim si nu ii aratam adevarata valoare. Avem muntii, iesire la mare, campie, dealuri, cetatii si multe de vizitat!

Comments are closed.