Puncte-puncte

  • Carevasăzică, PSD a câştigat în sondaje şi PD la urne. De obicei, era invers. Nu m-aş fi aşteptat la o diferenţă atât de mare între estimări şi numărătoare. Totuşi, PSD rămâne numărul 1, dar diferenţa este prea mică pentru a conta sau a schimba ceva. Rolul PNL rămâne determinant. Pentru PSD, această cvasi-egalitate echivalează cu o înfrângere şi cu o excludere a lor din cărţile pentru formarea guvernului. Din păcate pentru ei, sunt semne ale începerii unor răfuieli intern de rău augur.
  • În ciuda speculaţiilor, există decât două variante realiste de premier: Vasile Blaga şi Călin Popescu Tăriceanu. Mihai Răzvan Ungureanu & celelalte nume vehiculate sunt oameni fără putere reală asupra partidelor ceea ce va crea probleme guvernului şi preşedintelui. Cel mai probabil vom avea un guvern bicefal cu Tăriceanu premier şi Blaga vice. Sigur, PNL mai are şi varianta opoziţiei – părerea mea, cea mai indicată în condiţiile date, având şansele de a ajunge spre 40% la finalul mandatului actualului parlament, sau renunţarea la conducerea guvernului pentru conducerea parlamentului.
  • Situaţia delicată în care se află Crin Antonescu şi Ludovic Orban exclude orice probleme în partid pentru Călin Popescu Tăriceanu, pentru care momentan nu există o alternativă. Până când o parte dintre noii lideri se vor impune şi la nivel central va dura ceva vreme, timp în care oricum Tăriceanu îşi va consolida puterea.
  • PNL îşi consolidează poziţia de principal partid de dreapta. Scorul obţinut de ei este foarte bun raportat la contextul ultimilor 4 ani, în care s-au aflat sub o presiune mediatică şi politică permanentă. PD şi PSD cresc faţă de locale, însă în principal datorită consolidării spectrului politic, redus la 4 partide. PSD îşi reconfirmă puterea şi capacitatea de mobilizare, dar şi limitele de creştere.
  • Deşi se află pentru a treia oară consecutiv la 30%, PD mi se pare în continuare vulnerabil în absenţa unui liant ideologic, deoarece au rămas singurul colector al voturilor „anti”. PSD şi PNL au voturi „pro”, ceea ce înseamnă că se pot baza pe ele indiferent de circumstanţe. În czul unei schimbări de paradigmă, este posibil ca unele voturi ale democraţilor să se deplaseze – cum s-a întâmplat la primăria Capitalei.
  • Dacă în cazul PSD lucrurile sunt clare, voturile fiind ale liderilor locali, în cazul PD persistă încă îndoială asupra procentului de care ar beneficia partidul în absenţa lui Traian Băsescu şi a ideii de „rău cel mai mic”.
  • Indiferent de situaţie, PD iese destul de prost şi orice cedare la adresa liberalilor se va traduce în creşterea politică a acestora.
9 comments to “Puncte-puncte”
  1. Foarte pertinentă observaţia cu PDL care contabilizează, momentan, multe voturi „anti” şi puţine voturi „pro”. Pe de altă parte asta nu înseamna foarte mult în ecuaţie, vor putea rămâne, din această poziţie, mult timp în zona lui 30%

  2. „PNL îşi consolidează poziţia de principal partid de dreapta. ”
    Afirmatia asta se bate cap in cap cu scorul scos de PNL in Bucuresti. Uita-te unde a scos PNL-ul voturi: Giurgiu, Calarasi, Iasi. Ia PIB pe cap de vaca furajata in zonele astea. Acolo e electoratul dreptei? Hai mai Cristian, da-o naibii de treaba.

  3. Am mai spus-o de nenumărate ori. Electorat propriu-zis de dreapta nu există în România decât undeva spre 15%. Întâmplător sau nu, e scorul PNL pe Bucureşti. Un scor dat de media între cei 30% scoţi de Crin Antonescu şi 6% scos de Ioan Gruia Bumbu în colegiul 20. Eu sunt convins că dacă PNL ar fi avut mai mult curaj în Bucureşti, scorul în capitală ar fi fost mai bun. Au avut 10 candidaţi la Camera Deputaţilor şi 4 la Senat peste scorul partidului la general.
    Întotdeauna… popularii/populiştii vor avea mai mult succes 😉

  4. „PNL mai are şi varianta opoziţiei – părerea mea, cea mai indicată în condiţiile date”

    Asta e şi părerea mea. Mă bucur să găsesc aici o confirmare.

  5. PNL trebuie sa se gandeasca serios ca daca face alianta cu PDL ii da practic un nou mandat de presedinte lui Basescu. La asta s-or fi gandit?

  6. Cred ca esti cel putin prost informat. Scorul PNL se datoreaza pomenilor electorale de la buget date in judetele Giurgiu, Calarasi, Iasi si partial in Bacau si Vaslui. Practic PNL e un PSD 2.

  7. Pomeni s-au dat peste tot acolo unde erau primari liberali. Scorul dintr-un judeţ este dat de culoarea „vătafului”. Ia suprapune matale harta preşedinţilor de consilii judeţene cu harta alegerilor parlamentare… Surpriză? I don’t think so.

Comments are closed.