Reînnodarea tradiţiei

PSD face acum ceea ce trebuia să facă în 2005. Ion Iliescu îşi desemnează moştenitorul legitim, în persoana lui Victor Ponta, reparând eroarea din 2005. Am spus mai demult că el ar fi soluţia perfectă pentru PSD, însă nu-i acordam prea multe şanse crezând că nu va intra în competiţie. Judecând după atacurile care deja au apărut în zona oranjulie, disperarea este mare devreme ce Excrementul Zilei (după trecerea la „fratele Păunescu” nu mai merită nici măcar beneficiul îndoielii) publică un atac mizer pe tema procurorului Panait. Mă aşteptam, fiind una din vulnerabilităţile lui Ponta şi promptitudinea cu care a fost resuscitat subiectul arată că „băieţii” au reflexe rapide. Din păcate, însă, credibilitatea mass-mediei este inexistentă astfel că atacurile se vor pierde în cantitatea enormă de rahat aruncat în ventilator.

PSD are toate şansele să recupereze având acum un lider credibil şi legitim, cu un sprijin solid din partea „părinţilor fondatori”. Faptul că alegerile precedente au demonstrat că Ion Iliescu şi mineriadele dimpreună cu anti-comunismul isteric reprezintă o temă încă vibrândă în societate nu cred că îl poate afecta foarte tare pe Victor Ponta, în primul rând datorită vârstei, dar şi a trecutului său şi a genului de discurs promovat.

În primul rând, Ponta are legitimitate în jurul poporului pesedist, ceea ce este cel mai important din perspectiva mobilizării electoratului partidului.

În al doilea rând, prin discurs, vârstă şi prestanţă, Victor Ponta poate aduce electorat din afara partidului, în special din rândul celor seduşi de Crin Antonescu. Aşa cum au spus şi alţi comentatori, pentru acesta din urmă începe sfârşitul iluziei. Noul lider PSD are tot ceea ce îi lipseşte: consistenţă, sprijinul unei organizaţii puternice şi o activitate decentă ca politician. Poziţia lui Crin Antonescu va începe să se clatine nu doar ca lider al opoziţiei, ci chiar şi în sânul partidului, noua paradigmă punând PNL într-un rol secundar, atât faţă de PD, cât şi faţă de PSD. Crin Antonescu are toate şansele să piardă din electoratul care l-a votat la alegerile prezidenţiale. Mi se pare incredibil cu PNL a pierdut atâtea oportunităţi de a se impune ca lider al opoziţiei. Este inadmisibil să se desfiinţeze 200.000 de firme şi PNL să nu spună nimic. Măcar o moţiune de cenzură, dacă nu cumva chiar să se lege cu lanţurile de porţile ministerului de Finanţe. Sigur, nu cred că va fi o problemă pentru Crin, abia va avea timp să se odihnească după eforturile supra-omeneşti din ultimul an.

Odată cu alegerea lui Ponta, PSD devine primul partid politic care realizează schimbarea de paradigmă de care vorbeam aici. Nu cred în poveşti cu privire la „reformarea” PSD, din contră, în momentul de faţă PSD este cel mai reformat partid din România, având deja 2 schimbări surprinzătoare de lider, ambele petrecute „prin luptă dreaptă”. Demonstrează că este un organism viu care nu se lasă controlat. Faţă de analiza SWOT de aici, PSD rezolvă un punct slab – având acum un lider capabil să aducă voturi şi dincolo de bazinul electoral clasic al partidului, dar şi două dintre „ameninţări” – Crin Antonescu nu mai are şanse de a rămâne liderul opoziţiei, iar Ponta are capabilitatea de a atrage electorat tânăr pentru partid.

13 comments to “Reînnodarea tradiţiei”
  1. A, nu, chestiile astea cu ‘reformarea’ partidului cutare sunt aiureli , va dau dreptate. Daca PSD a facut o alegere feritita sau nu se va vedea in lunile urmatoare in masura in care partidul va reusi sa faca o opozitie puternica si eficienta la PD si Basesscu. Restul sunt prostioare asemenea celor debitate de Pora et co.

  2. știi, Cristi, imediat după alegerile din 2004, îmi venise o idee năstrușnică despre cum ar fi putut fi îngenuncheat PSD pentru totdeauna: Băse i-ar fi putut recunoaște meritul de-a fi câștigat alegerile și de-a fi avut deja o majoritate parlamentară negociată (cu PUR și UDMR, daca bine mi-aduc aminte), punând o singură condiție–ca guvernul să fie condus de Ponta, toți miniștrii trebuind să fie membri de partid cu vârsta sub 45 de ani 🙂 într-un fel, mă bucur că n-a făcut asta; într-un alt fel, tot mă frământă faptul că n-a făcut-o 🙁 oricum, mi se pare spectaculos faptul că, 5 ani mai târziu, PSD ajunge, de unul singur, la „soluția” pe care i-o cobeam eu… sigur, acum lucrurile s-au schimbat mult, da’ ce frumoase-s „nostalgiile” astea de „analist” ad-hoc :)))

  3. @ Cristian Banu

    Fereasca D-zeu sa fiti la nivelul lui Pora, cred ca m-am exprimat eu gresit. Vroiam sa spun – ca si dvs. in esenta – ca nu cred in aiurelile astea cu reformarea debitate de propagandisti mediocri gen Pora.

  4. Chiar daca a avut inspiratia sa puna congresul aproape eu cred ca va fi o problema majora pentru Crin. Daca nu va fi pentru el, atunci problema se va transfera partidului si va fi problema majora pentru PNL in urmatorii ani.

  5. @parvan,
    în principal pentru Crin Antonescu este o problemă, deoarece poziţia lui de lider al opoziţiei se cam duce în momentul de faţă (sigur, e de văzut ce va face Ponta, dar am unele dubii că se va duce la Traian Băsescu să-i primească din nou la guvernare). În plus, era considerat 100% viitor preşedinte, ceea ce făcea oarecum să merite aşteptarea în opoziţie, şi permitea o poziţie de negociere solidă cu PD şi PSD. Acum, singura variantă ar fi „unificarea dreptei” şi intrarea la guvernare cu PD-ul.
    La PNL, singurul care ar putea produce o eventuală mişcare de tip Ponta (şi o schimbare de paradigmă politică) ar fi Bogdan Olteanu, dar nu-l văd părăsind BNR-ul, şi nici nu cred că ar putea coaliza un sprijin de asemenea anvergură.

  6. Olteanu? exclus. PNL nu poate avea o „tanara speranta”, nici macar crin nu mai poate indeplini rolul asta.

    Problema e de „liderul opozitiei” de decont al infrangerii, de pierderea pozitiei de „aspirator pentru tineri” + problema ideologica (PSD-ul lui Ponta si al sustinatorilor sai e mai ideologic decat Geona si va face opozitia din stanga).

    Miscarea posibila este Tariceanu, care tinand cont ca si PSD si PDL o sa trebuiasca sa impinga in fata „sperante”, va putea pune pe masa un liberalism „incercat” cu referinte factuale, cu „realizari” de pus pe masa, si cu teme credibile de atacat puterea dintr-o opozitie de dreapta.

    Lipirea de PD-l poate fi cel mult individuala pentru ca la nivel de partid, in premisa foarte probabila ca PSD Ponta chiar va face opozitie si o va face natural din stanga, atunci un PNL minoritar la guvernare nu-i decat calul de bataie. Opozitia din dreapta cu eventuale sprijiniri/atacuri parlamentare poate permite simultan pozitionarea de opozitie responsabila si de dreapta autentica, deci de alternativa.

    Eventual pot sa-i lase lui Crin „nebunia de a se bate cu Basescu” si sa-l desemneze candidatul care se pregateste pentru prezidentiale 🙂

  7. E de discutat cu Tăriceanu, fiindcă la un moment dat o cotise către PD, tare ciudat venind din partea lui. În plus, nu l-am auzit comentând asupra politicilor anti-economice ale lui Emil Bobu, de parcă nici n-ar fi în opoziţie. Cred că mai degrabă Tăriceanu e la fel de inconsistent şi puturos ca Antonescu.

  8. Eu am perceput episodul ca pe un apel la temporizare, maximizarea pozitiei si redeschiderea ambasadelor. O atitudine rationala tinand cont de pericolul migratiei iminente si de perspectiva bipartidismului (fara PNL). Iar in conditiile in care Antonescu avea o pozitie copilareasca („nu am ce discuta cu aia”) mi sa parut o pozitie matura.

    Dar … nu-s empatic cu activul PNL … mie mi s-a parut matura si insistenta pentru pozitie de forta dupa parlamentare 🙂 Inca mai cred ca-n lunile alea, ramasi singuri in opozitie cu un guvern atacabil s-a ratat o mare sansa ca PNL sa devina partid mare. Si asta era varianta proasta si putin probabila (caci unirea PSD-PD, dupa cum s-a vazut, a fost un calcul prostanac)

  9. Chestia cu opozitia in Romania e doar un concept.
    In realitate, eu nu simt cu adevarat ca exista o opozitie activa.
    Si mai cred ca in PSD urmeaza o reforma ad-hoc, prin plecarile unora (vezi plecarea lu’ Mihailescu) si reasezarea unor pozitii.

  10. Cred ca ati „mancat” o cratima:
    „Antonescu are toate şansele să piardă din electoratul care la votat.”
    Pls. stergeti acest comentariu. Multumesc
    marian

Comments are closed.