Cât va afecta consumul scăderea veniturilor bugetariilor şi pensionarilor?

Vă că există voci care prevestesc o apocalipsă a reduceriii consumului după recentele tăieri de venituri. În realitate însă, ele vor fi (mult) mai mici.

Atunci când veniturile sunt mici, şi consumul este mic. Nu am văzut până acum informaţii cât anume reprezintă consumul bugetarilor şi al pensionarilor în totalul consumului, dar ţinând cont că vorbim preponderent de venituri mici, firesc este ca şi influenţa diminuării acestora să fie mică. O bună parte din consumul celor cu venituri mici se duce oricum în zona nefiscalizată (comerţ în pieţe, în special) astfel că şi reducerea de încasări de taxe va fi mai mică. Overall, scăderea efectivă este de circa 100.000.000 de euro/lună din care măcar jumătate ar fi alimentat oricum economia neagră.

În rest, este posibil ca scăderea să afecteze reţelele de retail şi băncile, dar şi unii şi ceilalţi pot rezista şocului. De asemenea, trebuie înţeles că distribuţia acestor 100.000.000 de euro care dispar din consum nu se va face egal şi uniform, ci cel mai degrabă prin „downgrade” – în loc de cafea ambalată – cafea vrac, în loc de biscuiţi ambalaţi, biscuiţi vărsaţi, în loc de şuncă de praga – parizer, astfel că este posibil ca unele firme să devină mai profitabile -, sau prin amânarea achiziţiei. Oricum, cam tot ce înseamnă bunuri de folosinţă îndelungată s-au cam restrâns, amânarea achiziţiilor fiind la ordinea zilei de mai bine de un an. Nu trebuie uitat că în plină criză, valoarea economiilor populaţiei a crescut!

3 comments to “Cât va afecta consumul scăderea veniturilor bugetariilor şi pensionarilor?”
  1. Intrebarea este de ce nu se reduc sumele de la Protocolul de stat , de la RAPPS, de la SPP …de ce avem Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei si alte aberatii… De acolo de ce nu se reduce ?
    Ideea de a taia de la toti e de un comunism demn de timpul lui Stalin!
    Oare cretinii care ne conduc nu au aflat de 20 de ani ca suntem in …capitalism?

  2. nu-s un om cu venituri mari, iau pe la2000 şi ceva lei pe lună.
    am început să mă uit mai atent la ce cumpăr în ultimele luni de criză.
    m-am lăsat însă de fumat acum 3 săptămâni, aia da economie serioasă!!!
    am lipsit şi statul de banii de accize pe spinarea mea, că le cumpăram legal 🙂
    şi uite cum scad banii colectaţi la buget…

  3. Eu m-am apucat de fumat acum si cumpar doar de pe piata neagra ca sa nu ajut statul cu nimic , incerc pe cat posibil sa cumpar totul din Ungaria si din Serbia ca sa evit sa dau vreun ban la stat , vreau sa ma apuc si de droguri si toata visinata pe care o sa o fac anu asta v-a fi cu alcool de la negru, o sa ii spun sefului sa imi treaca minimum pe cartea de munca ca sa nu platesc prea mult impozit

Comments are closed.