Octombrie roşu

Kaspersky zice că România nu a fost afectată. Băsescu şi SRI zic că, din contră. Evident, îi cred pe cei de la Kaspersky. Ceea ce nu înţeleg este de ce s-au băgat Băsescu şi SRI într-o chestie atât de uşor de demontat?

7 comments to “Octombrie roşu”
  1. Cateva informatii suplimentare, daca mi se permite. Poate ajuta.

    – Kasperski mai zice si ca harta lor este doar informativa – nu au reusit sa planteze decat 6 honey-poturi (cam a zecea parte din reteaua implicata in colectarea de informatii). Deci numarul de adrese infectate gasite de ei (aprox. 250), statistic ar trebui sa aiba cel putin un zero in plus. Costin Raiu cred ca stie ce spune.

    – Cele 4-5 IP-uri raportate de SRI sunt de fapt gasite de CERT-RO (infiintat de altfel foarte tarziu la noi), care are specialistii, sculele si accesul la infrastructura de comunicatii folosita (STS este si ISP pentru institutiile noastre publice, nu se ocupa doar cu retele secretizate pentru structurile noastre militare).

    – Fata de alte atacuri de acest gen, indreptate majoritar catre fraude financiare (bank phishing), astia cautau printre altele documente cu extensia „acid”, produse de un soft de criptare Acid Cryptofiler – aflat pe lista de softuri aprobate pentru documente „restricted” la Parlamentul European si inca folosit in anumite retele cu clasificare mai scazuta ale NATO. Pe scurt, scopul a fost clar spionajul diplomatic, nu furtul de carduri – de aici probabil si iesirile la rampa din politic.

    Sau mai pe scurt, adevarul trebuie cautat mai la mijloc. Kasperski si-au facut o reclama foarte buna prin analiza undercover in toti acesti ani, insa evident nu au cum sa dea cifre exacte, e mai mult o lovitura de PR. SRI mai mult ca sigur aveau si ei ceva informatii din reteaua proprie dar nu cred ca au banuit amploarea atacului la nivel global. In plus, Kasperski si-a mai facut cu ocazia asta si ceva dusmani – nu cred ca doar SRI analiza scurgerile din reteaua proprie (mai mult ca sigur era interesat *unde* anume se scurg), si alte tari o faceau. Dar dupa ce au fost demascati saptamana trecuta, baietii veseli si-au inchis deja jucariile si muta cortul. Sa asteptam marfa proaspata pe WikiLeaks, zic.

    • Scuze pentru întârziere.
      – Numărul de IPuri este irelevant în cazul instituţiilor publice, unde în spatele unuia pot fi zeci sau chiar sute de computere;
      – Nu am auzit nici un om politic şi nici un serviciu secret lăudându-se cum s-au luptat ei cu biţii inamicii şi le-au rupt gâtul; de regulă, astfel de situaţii se gestionează mai discret şi în nici un caz la nivel de vârf; Nu l-am auzit pe Obama certându-i pe băieţii de la Vâlcea care s-au jucat cu serverele NASA; şi nici FBI nu a dat prea multe comunicate de presă.
      – Vorbim de un serviciu secret care avea până de curând ca principală preocupare sataniştii şi iredentiştii maghiari care vor să ne ia Ardealul şi să-l ducă în Ungaria; mi se pare o trecere cam bruscă de la un subiect la altul 😉

  2. mai, io cind am vazut primele interviuri cu Kasperskishi aia au zis in clar ca ei au detectat computere infectate in institutiile statului (roman) dar ca ei nu pot spune cine si cum si ca ramine la latitudinea institutiilor daca fac public faptul ca au fost infectate.
    acu’ nu stiu ce ai vazut tu – da’ daca aia aveau dreptate – articolul asta nu e decit o mushcatura de cur gratuita

  3. ok 🙂
    hai sa analizam cele 2 pareri:
    tu – KSP: diverse computere din .ro – NU au fost infectate, Base se baga ca muca
    io – te contrazic pe faptul ca in primele interviuri de la KSP aia macaneau ca: diverse computere din .ro au FOST infectate – da’ n-avem dreptul sa spunem cine.
    Vin cavalerii cu nume de cod Base si SRI si spun la fel ca si KSP – dom’le am luat paduchi de aia de la curva aia a dracului. Tu vii si zici de ce au venit astia si au deschis gura. ca tu de fapt ii crezi pe aia de la KSP …
    😆 si tot io nu citesc bine…

  4. Nope.
    Episodul 1. Kaspersky zice că umblă nişte viruşi care afectează de la o influenţă. România nu este printre ţările afectate semnificativ. S-au găsit câtvea calculatoare infectate, dar nu ceva serios comparativ cu alte ţări (vezi harta Kaspersky).
    Episodul 2. Serviciile noastre secrete, care ca Mihai Viteazu, Mircea cel Bătrân şi Ştefan cel Mare s-au luptat cu biţii inamici şi i-au răzbit în cel mai mare război cibernetic de când să există România pe pământ. mai ceva ca sataniştii şi iredentiştii maghiari (vezi rapoartele SRI din anii ’90).
    Episodul 3. Eu fac mişto de SRI care se laudă cu izbânzi majore în cel de-al X lea război mondial şi de Băse care le ţine isonul, deşi SRI însuşi vorbeşte de vreo 5-6 IP (vezi şi comentariul lui Petrescs).
    Episodul 4. Apari tu şi faci mişto de mine.

    Deci, luând în considerare şi comentariul meu la comentariul lui Petrescs, chiar şi pornind de la premisa că România chiar ar fi fost victimă semnificativă, nu se face ca preşedintele şi serviciile secrete să iasă cu comentarii despre măreţele victorii. Aşa ceva pur şi simplu nu se face şi tu eşti băiat suficient de inteligent să ştii de ce 😉

    Deci, da, ţinând cont de antecendentele părţilor, am mai mare încredere în comunicatul Kaspersky care spunea că România nu a fost foarte afectată.

  5. eh, daca n-ai intelege cum e cu 5-6 ip-urile alea – parca te-ash intelege 🙂
    ca daca sint 5-6 ip-uril de la pta victoriei parca e de ajuns 🙂
    daca erau 5-6 ip-uri de la ilustri necunoscuti – eu sau tu – nu mai ieseau nici KSP-eii nici sereleii sa comenteze si de aia mi-e ca alea 5-6 ipuri sint la un nivel inalt.

    oricum nu prea mai sta nimeni sa se uite in gura sri-ului si a lui base – mai umpleau si ei timpii de emisie de la teve

Comments are closed.