PSD – Конец фильма

În momentul în care Traian Băsescu va ajunge cu contestarea guvernului Ponta 3 la Curtea Constituțională (și nu-mi fac nici o iluzie că nu va merge) pentru PSD începe sfârșitul. Va urma implozia și o nouă „noapte a cuțitelor lungi”.La Curtea Constituțională, PSD nu poate conta decât pe 3 din cei 9 judecători, ceea ce complică mult lucrurile, cu toate că, din punct de vedere strict constituțional demersul președintelui pare puțin sustenabil. Nu ar fi prima bătălie pe care Traian Băsescu o câștigă pe „vicii de procedură” și „măreția dreptului” mai ales că incompetența noilor conducători de partide atinge nivele îngrijorătoare.

Pentru el, simplul fapt că a reușit să reintre în joc într-un moment în care viitorul său politic era complet incert este o mare realizare. Deschide astfel noi teme de campanie pentru europarlamentare și prezidențiale, astfel încât partidul său are potențial de creștere. Presupunând că planul cu Curtea Constituțional eșuează, în toamnă, „spre final de mandat”, vom avea plângerea penală împotriva lui Victor Ponta care îi va submina acestuia candidatura la prezidențiale.

Demersul președintelui, chiar și în ipoteza în care PSD va câștiga, este de natură a submina și mai mult legitimitatea unui guvern aflat în picaj de la peste 60% la capitolul încredere la circa 30%. Nu trebuie să fii un fin observator al vieții politice să observi în noul guvern Ponta 2 formațiuni împotriva cărora premierul însuși vitupera pe vremea când el era în opoziție iar cele două susțineau guvernul Boc. Tocmai aceste reevaluări care, din păcate, au devenit o tradiție în politica românească sunt de natură reducă și mai mult încrederea în clasa politică.

Din punct de vedere politic, refuzul acceptării lui Johannis în guvern a fost cea mai mare prostie. Pentru PSD era mult mai bine să-l accepte, după care să-l ajute să-și atingă nivelul maxim de incompetență conform principiului lui Peter. Așa, și-au ajutat doi adversari să devină mai puternici: și PNL, și pe Traian Băsescu. În plus, susținerea pentru un guvern PSD este posibil să se diminueze, mai ales în urma ofensivei foarte vocale a lui Traian Băsescu, în măsură să inhibe firi mai sensibile. Momentan, negocierile cu UDMR sunt în impas și, în eventualitatea eșuării acestuia, coroborat cu intervențiile lui Traian Băsescu, susținerea parlamentară pentru un guvern Ponta 3 să se diminueze suficient ca el să nu treacă, făcând demersul la Curtea Constituțională nenecesar și oferindu-i președintelui ocazia de a face din nou jocurile în numirea unui nou premier.