… dă ciocoi!

ponta-si-dragnea-inundatiiImaginea lui Ponta și Dragnea plimbați faraonic cu bărcuța la inundații este de un ridicol de mare excepție care va fi imposibil de șters din memorie. Este icoana ciocoismului conducătorilor, emblema prostiei și nesimțirii crase. Dincolo de dosarele „justiției băsiste”, dincolo de toate problemele interne ale PSD, este momentul în care Victor Ponta și-a tras singur un glonte, omorând ce mai rămăsese din cariera sa politică, așa cum pe Geoană nu l-a omorât vizita la spaul lui Vântu cât țopăiala și duiosul „Mihaela, dragostea mea”. Cu oricâte exceluri ar mai veni acum regretatul Turambarr, Ponta și Dragnea în bărcuță, dimpreună cu „Fă, Doino, ai venit și tu la inundații?” pun cruce eforturilor de cosmetizare.

În momentul de față, la alegerile prezidențiale avem 4 categorii de votanți. Votanții PSD, votanții lui Crin Antonescu, votanții lui Traian Băsescu și nehotărâții. Aceștia din urmă, se împart la rândul lor în două categorii: antipesediști și antibăsiști. Pentru PSD, miza alegerilor este să mențină bătălia în jurul lui Traian Băsescu în speranța obținerii voturilor celor care văd în acesta „răul cel mare”. De partea cealaltă, votanții lui Traian Băsescu îi urăsc la fel de mult pe Antonescu și pe Ponta, rămânând în continuare pe aliniamentele din 2012 și pe teza „puciului”, deși președintele a părut de câteva ori concesiv la adresa lui Antonescu, iar votanții lui Antonescu îi urăsc la fel de mult pe Ponta și pe Băsescu.

Bătălia este, deci, pentru a atrage neutri. De aceea își construiește Ponta imaginea iliesciană de „om al consensului”, preocupat de oameni, nu de politică, de construire, nu de scandal. Fix pe această imagine, poza cu bărcuța la inundații pică cum nu se poate mai prost. În plus, valul de anti-băsism se diminuează după momentul de maxim din 2012. De câteva ori – Marțea neagră, de exemplu, – PSD a reușit să sperie, la propriu, exact electoratul pe care îl dorește. Pe de altă parte, erodarea puterii nu este încă semnificativă, având de partea sa mersul economiei, dar momente ca acestea sunt de natură să-l accelereze.

Astfel de momente în care le cad măștile sunt ocazii de susținere a temelor care vor fi lansate în campanie și împotriva cărora PSD nu prea are cum să se lupte: corupția, Rusia, confiscarea statului…

2 comments to “… dă ciocoi!”

Comments are closed.