Piața muncii 2014 – episodul 2

New-hiresDupă ce am angajat pe cineva să mă ajute și am cui să deleg din sarcinile curente, am prins gustul dezvoltării, așa că doresc să dezvolt partea de training. În acest sens, am început să caut traineri împreună cu care să fac un fel de „cooperativă” pentru cursuri deschise. Eu am cursurile mele pe zona de calitate și mediu, însă este mai ușor de promovat un centru cu 20-30 de cursuri (sau chiar mai multe, cele mai mari firme din domeniu au în ofertă între 50 și 80) și împărțite costurile legate de promovare și utilități. Anyway, dacă e cineva interesat, discutăm, aveți datele mele de contact.

Pe lângă traineri, va fi nevoie și de persoane pentru backoffice. Am pus anunțuri pe toate cele trei site-uri. Până în prezent am vreo 200 de aplicanți pentru trainer și de ieri dimineață până acum vreo 300 pentru partea de backoffice (hai să-i spunem un fel de secretară cu unele sarcini specifice în plus). Ce pot să spun după această nouă experiență:

1) O veste excelentă: NLP is dead. După ce ani întregi a fost religia numărul unu în training, acum abia vreo 3 CV-uri mai pun accent pe așa ceva.

2) O veste foarte proastă: POSDRU a creat o armată de roboței formatori, majoritatea calificați la locul de muncă, fără experiență practică în afara proiectelor europene de pregătit șomerii din România pentru „abilități antreprenoriale”, „creșterea șanselor de integrare pe piața muncii”, „project management”…

3) Facultatea contează enorm pe piața muncii: la postul de secretară 98% din CV sunt cu facultăți fantomă la bază: Spiru, Dimitrie Cantemir, Româno-Americană (credeam că asta se închisese), Managementul de la ASE, SNSPA… Să fii secretară/office assistant/office manager la 20 de ani e OK, dacă rămâi acolo și după 30, ar trebui să realizezi că ai o mare problemă. Ținând cont că majoritatea au plătit bani buni pe diplomă ar trebui să se gândeacă la modul cel mai serios câte concedii la mare/munte/vecini se puteau face de banii ăia.

4) De sâmbătă dimineață până la ora la care scriu (duminică 17:30) s-au strâns pe best 300 de CV la postul de secretară. În loc să se distreze, sunt oameni care freacă în weekend site-urile de recrutare. Pe de-o parte e de bine. Pe de altă parte, e cam trist. 30% din CV sunt de la băieți. WTF? (Apropo de astfel de prejudecăți sexiste, dimineață la Cora, aglomerație ca la balamuc. Am ochit o casă cu un băiat cât malu’, gândindu-mă că se va descurca mai rapid și mai eficient. A fost cel mai lent casier întâlnit de mine de când s-a inventat hypermarketul în România.)

5) Toate articolele despre „creșterea șanselor la angajare” au avut cel puțin un rezultat pozitiv. Din toate CV-urile primite, e doar o singură doolcik. În rest, au învățat că trebuie o adresă de mail gen nume.prenume@iahu.ro. Pozele de profil sunt, în general decente (deși unele persoane ar trebui să… păstreze misterul). Nu mai sunt poze de la nunta lui văru’ Săndel, sau cu iubi la mare la turci. În schimb, sunt multe poze cu camera PC, așa că nu știu ce să zic că ar fi mai bine.

 

LE: Am primit și o poză cu mireasa. Candidata și-a atașat la CV poza de la nuntă, în rochia de mireasă.

One comment to “Piața muncii 2014 – episodul 2”
  1. Probabil poza reprezinta cea mai mare realizare a persoanei respective, pana la momentul asta. Peste ~9 luni se poate schimba situatia.

Comments are closed.