[Offtopic]Problemă rețea – pierdere IP

Am o ciudățenie căreia nu-i dau de cap. Am schimbat vechiul router TP-Link 1043 cu un Asus N18U. Rețeaua este configurată astfel: modemul UPC face DHCP, de la modem, cablul intră într-unul din porturile LAN, nu în cel WAN. Pe router sunt dezactivate DHCP. Totul merge OK, doar că laptopul meu pierde constant IP. Alte dispozitive de rețea nu au această problemă, inclusiv un laptop identic.

4 comments to “[Offtopic]Problemă rețea – pierdere IP”
  1. Daca treceti inapoi pe modemul vechi totul reintra in normal?

    Nu sunt abonatul UPC, insa banuiesc ca niciun provider nu da abonatilor @home altceva decat chestii de buget, mai low-end.

    Asa ca puteti incerca si varianta in care modemul de la provider sa se ocupe de un singur lucru – legatura pppoe cu reteaua lor pentru a obtine o adresa wan), urmand ca routerul cel nou (si probabil mai potent) sa ruleze toate serviciile interne (dhcp/nat/dns caching).

    Daca modemul UPC are si porturi lan si implicit functii de NAT sau alte servicii iar motivul pentru introducerea Asus-ului a fost legat strict de acoperirea WiFi, atunci Asus-ul se poate seta cu toate porturile (wifi/wan/lan1/lan2/lan3/etc) in bridge, caz in care se configureaza doar ssid/auth si se dezactiveaza toate celelalte servicii ce urmeaza sa fie asigurate de modemul UPC.
    HTH

    • Mai multe chestii:
      1) UPC funcționează pe CATV, deci modemul lor e mai „special”, fiindcă asigură și internet și telefonie (nu e același sistem ca la RDS, deci oricum nu pot să renunț la el). Echipamentul e OK pe partea de rețea, dar varză pe wireless.
      2) Laptopurile (că sunt două, identice) au o placă de rețea cunoscută cu probleme. Updateurile de driver au mai rezolvat din ele. Problema cu IP se manifestă însă doar pe unul din ele și e legată de schimbarea routerului. Uneori se rezolvă de la sine, alteori e necesară rularea utilitarului de Windows. Cu celălalt router nu apărea această problemă. De schimbat, l-am schimbat fiindcă cel puțin o dată pe săptămână trebuia restartat fiindcă nimeni nu se mai conecta la rețea. În rețea, pe wireless, mai sunt 2 televizoare, 2 console, două imprimante, un NAS, 3 telefoane și două tablete (pe lângă cele două laptopuri), toate merg fără probleme cu noul router.
      3) Acesta este clar mai potent, vitezele în internet sunt triple față de precedentul.
      4) Am pus de vreo oră un driver nou pentru placa de rețea și văd că încă nu s-a deconectat. Am mai găsit un articol vechi la MS, referitor la Vista, în care soluția indicată era modificarea unei chei în regiștri (cheia nu mai este la Windows 8) care sugerează că problema ar fi cauzată de faptul că gateway nu răspundea la ping, soluția MS fiind ca placa să nu mai facă ping (asta însemna modificarea cheii).
      LE Cred că era de la driver. Pe celălalt laptop era o versiune mai veche decât ce aveam eu, de aceea nu se manifesta. Interesant.

  2. Din explicatia de la pct. 4 banuiesc ca ar fi o setare dde pppoe keepalive (probabil la routerul vechi se ocupa el de asta, la cel nou nu e activata sau nu o face corect samd).

    Altfel, daca vechiul tp-link nu mai poate fi revalorificat, merita incercat un dd-wrt sau openwrt pe el (asta daca modelul exact e suportat in lista lor si daca se urmaresc cu atentie pasii de instalare). Incredibil cum un firmware open de genul asta reuseste sa „bata” de cele mai multe ori pe cel cu care vine implicit de la producator.

    Mie de exemplu imi faceau probleme anumite jucarii (telefoane/tableta) cand routerul incerca sa impace pe toata lumea cu protocoalele wifi cunoscute (b/g/n). Daca il setam pe n only, se conectau insa nu mai puteam folosi laptopul cu o placa wifi mai veche care stia doar b/g.

    Oricum, bine ca s-a rezolvat. Succes!

    • Nu cred că e legat de ppoe, fiindcă UPC nu folosește așa ceva (sau era o analogie?). În plus, în routerul UPC am „fixat” IP respectiv de MAC, deci, teoretic n-ar avea de ce să o piardă. Nu pot folosi IP fix fiindcă am două rețele, de la provideri diferiți și, în caz că am probleme pe una, comut pe cealaltă.
      Cu firmware X-wrt m-m jucat acum câțiva ani pe unul dintre cele mai bune routere ever, un Asus WL-500P (cred că așa era, e pitit printr-o debara). Acum nu mai am nici timp, nici răbdare să mă mai joc cu așa ceva 🙂 TP-Link l-am pus ca „range extender” să am semnal pe balcon – stau într-un apartament atât de betonat că zici că-i cușca Faraday, abia am semnal pe mobil.

Comments are closed.