Peștișori în acvariu

fishbowlCazul Teodorovici este un exemplu clasic de prostie și arată nivelul rudimentar al celor „selectați” de partidele noastre politice. Sunt oameni complet rupți de realitate, care nu au avut niciodată de a face cu economia, deși mulți au firme, habar nu au de activitățile curente ale acesteia fiindcă ei au pe cineva care „rezolvă”și ei nu dau nas cu birocrația generată tocmai de ei.

Nu pot să înțeleg de ce oameni care se știu cu astfel de bube aleg să iasă în față, expunându-se de bună voie. Bine, prostia este o explicație suficientă. Mulți oameni, nu doar politicienii, nu realizează că suntem simpli peștișori într-un acvariu și din câteva clickuri orice berstein/woodward* wannabe poate afla aproape totul despre noi. Unde locuiești, cu cine ești cuplat, în ce firme ești băgat, ce moșteniri ți-a lăsat mătușa Tamara… Cu 44 de lei, oricine poate afla toate datele de la registrul comerțului despre orice firmă. Sunt firme private care oferă rapoarte chiar mai detaliate la o distanță de un SMS. Gratis, pe site-ul ANAF ai toate bilanțurile firmelor, poți afla datoriile la stat.

Așa îi poți pescui atât pe cei care ascund, cât și pe cei care se laudă cu afaceri de sute de mii de euro, dar firmele lor nu rulează nici măcar o sută de mii de lei. Îi poți prinde ușor pe cei care se laudă prea mult în CV, poți afla de țepele date angajatorilor anteriori. Poți afla una-alta despre partenerii de afaceri, clienți, furnizori. Poți scuti timp pierdut cu cereri nerezonabile, întâlniri inutile.

Cei care își închipuie că valul recent este opera căderii „regimului Băsescu” sau a „intereselor americane” în regiune, le reamintesc acest articol din 2011, în special punctul 3. Da, lucrurile s-au mișcat ceva mai lent decât păreau să se întâmple atunci, în 2011. Probabil fiindcă nu se crease masa critică necesară. Acum s-a creat. Gândiți-vă câți miniștri a pierdut cabinetul Ponta din 2012 încoace. Gândiți-vă câte articole despre falși guru sau genii ale afacerilor ați citit în ultima vreme.

Și, în timp ce vă bucurați când vedeți cum tremură Traian Băsescu și cum i se citește frica în ochi, aveți grijă ce vă treceți în CV, cu ce vă lăudați pe blog, Facebook sau pe LinkedIn… Și voi sunteți niște peștișori într-un acvariu.

 

____________

* http://en.wikipedia.org/wiki/Watergate_scandal

3 comments to “Peștișori în acvariu”
  1. societatea isi dezvolta anticorpi. mai incet- ca sintem orientali, nu f. sigur da’ mai bine decit deloc

Comments are closed.