De ce-l urmează pesediștii pe Dragnea

Ciolan

Am văzut la cineva întrebarea asta și comentariile la articol arată cât de puțin înțeleg „anti-pesediștii” PSD-ul și de ce se pregătesc cu brio să piardă încă un rând de alegeri.

Nimeni din PSD nu-l iubește pe Dragnea. Ultimul lider al PSD care a fost iubit, apreciat și respectat a fost Ion Iliescu. Adrian Năstase a fost temut, așa cum este acum Dragnea. Geoană și Ponta au fost niște păpuși, dar cel de-al doilea are meritul de a fi supraviețuit păpușarilor (nu sunt foarte sigur că a înțeles ceva din experiență).

În PSD, Dragnea este masculul alpha. Au tot încercat unii să-l doboare, a rezistat. Acum are doar Justiția ca adversar. Nu știu în ce măsură poate scăpa, însă nu este relevant deloc pentru discuție. Dragnea a fost gonflat de opoziție, care l-a făcut inamicul public numărul unu. Europa îl gonflează la rândul ei, pentru că sunt alegeri, iar PSD este o țintă facilă pentru socialiștii și popularii, care aruncă pe estici nerealizările interne și destrămarea visului european.

Pentru PSD, dispariția lui Dragnea nu va însemna nimic, așa cum nu a însemnat mare lucru înlocuirea lui Năstase cu Geoană, a lui Geoană cu Ponta, a lui Ponta cu Dragnea. Epoca post-Dragnea are două scenarii: unul înseamnă revenirea lui Ponta, altul înseamnă preluarea partidului de altcineva (nu știu dacă există în momentul de față cineva suficient de puternic ca să poată prelua partidul). E greu de spus în momentul de față care variantă are mai multe șanse, dar este clar că nu vor fi mult timp două PSD. Despre scenariile acestea, într-un alt articol.

Pentru Opoziție, însă, demonizarea lui Dragnea face ca o eventuală arestare și înlăturarea acestuia din fruntea PSD să reprezinte o defulare populară care să-i coste alegerile. Pentru PSD, care oricum este în momentul acesta o cetate asediată din toate părțile, ar aduce mai degrabă o mobilizare suplimentară.

Este în interesul Opoziției ca Justiția să tărăgăneze rezolvarea. Cine își închipuie că arestarea lui Dragnea duce automat la destrămarea PSD și spargerea lui în facțiuni rivale este cel puțin naiv. În plus, va dura ceva timp până când în mentalul colectiv noul lider va deveni la fel de antipatizat ca Dragnea. Chiar și Ponta, pe care opozanții nu-l mai scoteau din dottore, plagiatorul, penalul este acum frecventabil și acceptat (doar fiindcă este împotriva lui Dragnea, mulți uitând că multă vreme Ponta a fost singura voce a Opoziției), astfel că o eventuală re-demonizare a lui ar lua ceva timp, oricum mult peste actualul ciclu electoral.

One comment to “De ce-l urmează pesediștii pe Dragnea”

  1. Warning: Undefined array key "blacklist" in C:\HostingSpaces\admin\politichii.ro\wwwroot\wp-content\plugins\nofollow-free\nofollowfree.php on line 128

    Warning: Undefined array key "blacklist_email" in C:\HostingSpaces\admin\politichii.ro\wwwroot\wp-content\plugins\nofollow-free\nofollowfree.php on line 137

    Warning: Undefined variable $block in C:\HostingSpaces\admin\politichii.ro\wwwroot\wp-content\plugins\nofollow-free\nofollowfree.php on line 167
    Ovidiu

    Warning: Undefined array key "blacklist" in C:\HostingSpaces\admin\politichii.ro\wwwroot\wp-content\plugins\nofollow-free\nofollowfree.php on line 183

    Partidul care a făcut ceva din Romania, a făcut-o de rahat :))

Comments are closed.