Gata pentru o nouă înfrângere

Opoziția se pregătește să bifeze încă o înfrângere spectaculoasă în fața PSD-ului. La aceste alegeri, PSD s-a concentrat pe mesaje pozitive, a trecut în plan secund vectorii „agresivi” de comunicare – Rădulescu „mitralieră”, Codrin Ștefănescu. În schimb, opoziția a mizat pe ură, pe violență, pe agresivitate.

Dacă înainte de campania electorală electoratul de bază al PSD era oarecum rușinat, timorat de campaniile de comunicare anterioare, în ultimele săptămâni gradul de violență și agresivitate împotriva lui nu va avea ca efect decât mobilizarea suplimentară. Și este foarte probabil ca, de data aceasta, o prezență crescută la vot să avantajeze PSD, nu Opoziția. Părerea mea este că evenimentele de la Iași și Galați sunt de natură a mobiliza suplimentar electoratul PSD.

De partea cealaltă, am văzut multe luări de poziție ale unor persoane care în mod normal ar fi votat cu Opoziția care au devenit ele însele jenate de agresivitatea și violența campaniei. Sigur, nu au relevanță statistică, însă există un factor inhibitor.

Discursul opoziției s-a limitat exclusiv la jignirea simpatizanților și liderilor PSD, la promovarea unor teme care nu mai sunt atât de relevante nici măcar pentru o bună parte din electoratul său – Justiția, Rusia… Dacă, să zicem, în cazul Justiției, Opoziția măcar are o oarecare tangență cu realitatea, în cazul acuzelor legate de Rusia este pur și simplu prostie cât cuprinde. În România nu există la modul serios nici un politician cu legături flagrante cu Rusia (nu, totuși, delirul lui Cîțu nu se pune). De la Ion Iliescu care suna în 22 decembrie la ambasada rusă să dea raportul „cine suntem și ce intenții avem”, dar, care, totuși, în contextul acelor vremuri avea un oarecare sens, toți ceilalți lideri PSD au încercat să se atârne de Occident, fie el Europa sau SUA. Acțiunile externe ale PSD sunt mult mai legate de Israel și SUA, decât de Rusia.

Opoziția s-a dus „peste PSD” nu pentru a se prezenta ca alternativă, ci pentru a jigni și umili.

La fel, insistența pe „opțiunea nucleară” este o mare tâmpenie, articolul 7 a fost deja activat în cazul Poloniei și Ungariei, fără prea mari rezultate și pentru lucruri mult mai serioase decât în cazul PSD. Amenințările lui Timermans sau ale lui Werner sunt pur și simplu retorică electorală. Pe de altă parte, imaginea asta de „mers cu pâra la Înalta Poartă” potențează fix tema de campanie a PSD.

Probabil că în rândul Opoziției sunt mulți care cred sincer că PSD chiar este anti-european sau anti-multinaționale. Dacă ne uităm însă la măsurile economice luate de acesta, cam în toate guvernările, observăm că este cel mai pro-business partid. Diferența fiind că a avut întotdeauna grijă să ofere ceva firimituri și celor mai puțin favorizați, pe care opoziția îi tratează cu agresivitate și dispreț.

Când îl aud pe Ludovic Orban că vor câștiga alegerile mi-l amintesc pe Borcea care urla să fie lăsat să se pregătească pentru Liga Campionilor…

One comment to “Gata pentru o nouă înfrângere”
  1. Cam asa au facut si in 2016, nu prea s-au aruncat in campanii negative agresive. De partea cinstita a baricadei insa.. sunt foarte foarte curios care e linia de strategie. Daca pe 26 mai 2019 romanii ar vota masiv cu x si y, sa nu lase nici 10% psd + alde + udmr.. ne-ar scapa de hotie? Ar creste spitalele si autostrazile? Nu am indoieli asupra bunei credinte, nu discut nici aptitudinile de a pune in practica, am gandesc doar ca sunt alegeri pentru Parlamentul European.. un loc unde fara comisie si consiliu nu se pot face decat declaratii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comments links could be nofollow free.