Țigara de după

Alegeri

Alegeri

Rezultatele alegerilor europarlamentare au reprezentat o surpriză extraordinară. Nimeni nu a prezis o prezență de 50%, cele mai optimiste abia îndrăzneau să vorbească de 40%. Practic, vorbim de două-trei milioane de oameni care au venit în plus la vot. Practic, PSD a reușit să mai aducă la vot încă… un PSD.

PSD a reușit să-și aducă la vot tot electoratul. Cam 2,5 milioane PSD, 0,5 milioane Ponta. În condiții normale, vorbeam de un scor peste 30%. Nu a fost suficient, ca să rămânem în termeni fotbalistici, „ceilalți și-au dorit mai mult victoria”.

Ce este de semnalat este că aproape jumătate din pesediști au votat și la referendum. Este aici un electorat potențial care ar putea fi recuperat în măsura în care, după trecerea mahmurelii, este cineva interesat de el sau se vor grăbi să-l ducă în Gulag. Fiindcă momentan, tabăra câștigătoare pare mai degrabă preocupată să-și marcheze cum se cuvine victoria.

Dacă scorul USR+ are o explicație logică, majoritatea celor care au venit „suplimentar” la vot alegându-i pe ei, surprinde foarte mult scorul PNL, pentru care nu există neapărat o explicație logică. PNL plus PMP revin practic la scorul maxim al PDL.

Ceea ce nu realizează momentan cei de la USR+ este că acum impersonează speranțele unei generații. Nu mai sunt challangerul, gherila anti-sistem. Sunt al doilea partid politic (PSD este complet debusolat, chiar dacă a ieșit pe locul 2). Este o presiune enormă pe umerii lor și este de văzut cum anume îi vor face față. Un alt pericol care îi paște este ca spulberarea PSD să ducă la o relaxare a electoratului propriu acum că dictatorul a căzut (mă rog, nu încă, dar e o chestie de timp).

Ce urmează? Este încă prea devreme. Părerea mea este că vor fi 2 scenarii potențiale. USL sau CDR.

Scenariul USL: USR+ insistă pe candidat propriu la prezidențiale. Ținând cont că PSD nu va mai avea un candidat, automat vom avea un tur doi între Johannis și, probabil, Codruța Koveși, ceea ce practic va exclude o eventuală alianță „de dreapta” și va face ca PNL și Ponta (care va prelua cea mai mare parte din PSD) să se alieze pentru sprijinirea lui Johannis și o guvernare împreună.

Scenariul CDR: USR+ renunță la candidatul propriu la prezidențiale și merge împreună cu Johannis, făcând o alianță cu PNL. Ținând cont că acum, când ar fi trebuit ca ele să fie unite în fața dușmanului comun au existat multe tensiuni între ei (gestionate ok, este adevărat), când se vor afla la guvernare este de așteptat ca aceste tensiuni să devină mai dese, mai ales că, totuși, PNL este același lucru cu PSD, deși unii par să uite asta în euforia momentului. Ținând cont că nici ei nu dispun de cine știe ce competențe, iar guvernarea lui Cioloș a fost mai degrabă una mediocră, ne putem aștepta la repetarea guvernării CDR, mai ales că vin la guvernare pe o emoție absolut similară.

Nu mai este mult până la prezidențiale, sunt doar 5 luni, din care 3 de concedii. Nu prea este timp de strategii sofisticate, nici de o parte, nici de cealaltă.

3 comments to “Țigara de după”
  1. ahahahahahahahaha. bunicutule, mai spuneti-ne inca o poveste, ca asa ce ne plac :)))
    d-alea cu stagnari mai aveti?
    :)))

Comments are closed.