O evaluare optimistă

FMI face o evaluare optimistă a economiei româneşti, prognozând o scădere de numai 4%. Pentru muncitorii de la fabrica cotidianul evaluarea este un dezastru 🙂 Spun că este optimistă deoarece au trecut 4 luni de când avem guvern nou şi deja aproape 7 de când economia noastră a intrat în blocaj. Amploarea lui este încă greu de estimat fiindcă viteza de transmitere este lentă, deci încă nu am atins pragul de jos. Dacă activitatea economică se debloca în ianuarie, iar BNR nu bloca creditarea în octombrie 2008, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.

Planul anti-criză al guvernului Băsescu nu doar că nu conţine nici o măsură reală de deblocare a activităţilor din economie (simpla plătire a unor datorii guvernamentale nu este măsură anti-criză, iar capitalizarea CEC şi Eximbank nu au nici un efect practic), ci din contră, presează şi mai tare prin creşterea fiscalităţii, întârzie reluarea ciclului economic. Dacă semnele pozitive pe care par să le dea economia americană şi europeană sunt reale şi nu „alarme false”, va dura între şase şi zece luni până când efectul lor se va transmite în economia românească, deci primele semne s-ar vedea la noi prin septembrie-octombrie, cel mai devreme, şi va fi nevoie de încă cel puţin şase luni de veşti bune pentru depăşirea blocajului psihologic.

Aşa cum arată datele în prezent, pragul de jos va fi atins pe perioada verii, când nu este exclus ca reculul economic să ajungă şi la -14%, -15%. Un an agricol bun va grăbi reluarea creşterii din trimestrul 3 (repet, cu premisa că actualele veşti pozitive nu sunt „alarme false”), dar nu văd cum am putea avea o scădere de doar 4% cum estimează FMI luând în considerarea amploarea reculului. Sunt de văzut şi datele consolidate pe trimestrul I, ca să ştim de la ce pornim, dar semnalele nu sunt deloc pozitive, multe sectoare raportând scăderi între 20 şi 50%.

,
6 comments to “O evaluare optimistă”
  1. Daca ma uit la criza din Asia din 97-98 si fac analogia un 10% e probabil. Si o iesire mai grea decat asiaticii din criza, din cauza crizei globale si a prostiei guvernamentale.

  2. Eu tot nu-nteleg de ce fmi-ul face corectiile de estimari. MF-ul CNP-ul si ceilalti ar trebui (putea) sa aiba date mai acuratte.

  3. Până acum, CNP a fost totdeauna cel mai aproape de realitate. Dar se mişcă mai greu (explicabil, de altfel). FMI îşi face propriile estimări şi este normal ca, la modificarea circumstanţelor, să le ajusteze.

  4. adica sa fie scadere economica de 14-15% ? m as mira ? poate numai in cel mai nasol trimestru .

Comments are closed.