Romtelecom, VDSL+Internet Mobil

Romtelecom a lansat o ofertă interesantă, Internet fix + Mobil de la 9 euro (TVA inclus). Steluţele ofertei sunt că este valabilă pentru abonament pe 3 ani şi că la preţul plătit mai trebuie inclus şi abonamentul la telefonia fixă, minim 8 euro. Chiar şi aşa, oferta este de departe cea mai bună de pe piaţă. Oferta RDS de 39 de lei pentru 50 MB internet + telefonie trebuie completată cu un abonament de date mobile, de minim 11 euro (TVA inclus), deci un pic mai scumpă.

Ca orice produs proaspăt lansat, m-am lovit de problemele inerente. Cererea a fost aprobată după o săptămână, serviciul a fost instalat în a 4 zi (limita maximă în contract), iar modemul CDMA l-am primit după încă o zi. Romtelecom mai are de lucrat la aplicaţiile de gestiune a clienţilor pentru o sincronizare mai bună. Mi se pare un pic ciudat să dureze 4 zile până să beneficiez de o ofertă. Mai normal ar fi fost să primesc cele două modemuri împreună, urmând ca serviciile să fie activate fiecare la vremea lui. Din păcate „nu permitea aplicaţia”.

La VDSL am optat pentru cel de 20 mb. Diferenţa faţă de cel anterior nu este foarte vizibilă pentru ce folosesc eu – browsing, email, teleworking – însă este vizibilă atunci când ai de descărcat. Probabil că pentru cei care folosesc intens aplicaţii de file-sharing să fie altceva. În linii mari, viteza este cea specificată, depinde foarte mult de serverul de pe care descarci. Spre comparaţie, pe relaţia Frankfurt viteza este de 50+ mbps, new york între 5 şi 15 mbps, argentina 3 mbps (testate cu speedtest.net). Modemul VDSL este plug & play spre deosebire de celălalt care folosea autorizare prin username/password. Are linie de IPTV. Nu am optat pentru cel wireless fiindcă deja am un router wireless care merge bine şi are avantajul de a avea 2 porturi USB, unul folosit pentru imprimantă, unul pentru un HDD extern pe post de SAN, aşa că nu avea rost să plătesc în plus 100 de lei. Modemul este şi router, suficient pentru un utilizator casnic. Spre deosebire de cel vechi, poate fi accesat la 192.168.1.1.

Internetul mobil nu am avut ocazia să-l testez, deoarece în casă este cvasi-inutilizabil din cauza semnalului prost, dar din ce am citit, merge ok în raza de acoperire, momentan limitată la reşedinţele de judeţ. Probabil că după preluarea şi integrarea Zapp, acoperirea va creşte. Pentru restul, mai am abonament de la Orange Internet Day Unlimited. Modemul mobil este cam lat – aproape cât un Nokia 6124 şi cam la jumătate din grosimea acestuia. Are lăcaş pentru sim. din păcate nu are spaţiu propriu de stocare, driverele venind pe un mini-cd. Are spaţiu de stocare şi include driverele, nu este nevoie de CD. Nu am avut probleme cu instalarea lui pe Vista, nici pe XP, totul a mers OK din prima. Un minus al aplicaţiei este că nu ai un contor al traficului dar cum deocamdată Romtelecom doar îşi rezervă dreptul de a limita traficul după ce depăşeşti cei 2 GB incluşi cu mai mult de 50%, lipsa opţiunii nu deranjează. Faptul că ea nu a fost inclusă în aplicaţie, coroborat cu faptul că la PJ este trafic nelimitat, mă face să cred că Romtelecom nu intenţionează să limiteze traficul, decât în cazuri individuale, ca urmare a unor abuzuri.

Trebuie să remarc încă o dată amabilitatea celor de la Romtelecom, alături de Banca Transilvania una dintre cele mai client oriented organizaţii de la noi. La Romtelecom este cu atât mai lăudabil cu cât a fost un „mamut” de stat. Spre comparaţie, BRD şi BCR sunt exact la polul opus, deşi ambele au trecut/trec (în cazul BCR) prin acelaşi proces. Cum nu există pădure fără uscături, şi la Romtelecom am nimerit (la suportul telefonic) peste un flăcău care insista că pentru activarea serviciului VDSL este necesar să vină echipa să tragă un nou fir în locuinţă. I-am mulţumit, am închis şi am sunat din nou, de data asta nimerind peste cineva care ştia despre ce este vorba. Oamenii merită felicitaţi şi pentru stresul enorm la care sunt supuşi. Cât aşteptam să discut cu reprezentanta lor în magazin am asistat la discuţiile cu alţi 3 clienţi – un moş isteric care venise să rezilieze contractul că „este furat şi plăteşte o grămadă de bani degeabă”, negând vehement că fusese el cel care prelungise contractul cu trei luni în urmă, şi alte două babe care veniseră să-şi ridice „telefonul mobil de promoţie” – de fapt un telefon DECT. Ultima dintre ele era chiar tipul clasic de babă absolută: ţâfnoasă, obraznică, incapabilă să înţeleagă ce i se povestea (şi pe cuvânt că explicaţiile erau suficient de clare), totul degenerând într-un dialog absurd:
– Luaţi firul de la telefonul vechi şi îl introduceţi aici.
– Domnişoară, în ofertă scrie telefon fără fir. Mie să-mi daţi un telefon fără fir.
– Da, doamnă, telefonul este fără fir. Puteţi să mergeţi cu el oriunde în casă. Este vorba de bază, cea care face legătura între noi, Romtelecom, şi telefonul dumneavoastră.
– Eu vreau telefon fără fir. Aşa scrie în pliant.
– Doamnă, telefonul nu are fir. Dar ca el să funcţioneze în reţeaua Romtelecom, trebuie să existe o legătură cu priza telefonică.
ş.a.md.

După 2-3 clienţi de acest gen este de mirare că fetele mai au minţile întregi. Eu unul ştiu că nu aş rezista 2 zile într-o astfel de poziţie. Există o limită a respectului unei companii faţă de clienţi. Până la urmă, el trebuie să funcţioneze în ambele direcţii.

Sigur, termenul contractual de 3 ani poate părea mare însă nu intenţionez să renunţ la Romtelecom, în primul rând pentru partea de client service şi suport tehnic, iar 9 euro + TVA este chiar o sumă OK, care mă îndoiesc că va fi „bătută” foarte curând, considerând că numai abonamentele de internet mobil sunt acum la minim 10 euro. Vechiul abonament ADSL a fost updatat în permanenţă de la cei 2 MB iniţiali ajungând după 4 ani la 7. În „worst case scenario” vorbim de 9 euro4,5 euro*lunile de contract rămase.

A se vedea şi partea a doua.

20 comments to “Romtelecom, VDSL+Internet Mobil”
    • Ai dreptate. Rămăsesem „setat” de la cel ADSL unde se plătea 50% din tariful de listă, adică 100% tariful „promoţional”. Oricum, în contract este o formulă ambiguă: preţul de 9 euro figurează într-un loc ca „tarif de listă”, în alt loc ca „tarif redus”.

  1. Poate am eu încă „sechele” de pe vremea când eram la Romtelecom, dar ce îmi spui tu cu relaţiile cu publicul sunt valabile doar în Bucureşti şi câteva oraşe mari. În rest ai probleme mari pentru cele mai minore lucruri. Este adevărat că au făcut progrese, dar ele sunt mici având în vedere că sunt peste 10 ani de la privatizare şi, mai ales, că au avut monopol o bună bucată de vreme – implicit şi venituri cu nemiluita.
    Au pierdut la greu de când a intrat RDS pe telefonie şi s-a ajuns azi la un paradox: RDS are cea mai bună ofertă de telefonie, RTC la internet. Overall însă RDS stă muuult mai bine: eu plătesc lunar 65 lei pentru internet, un telefon fix si 2 mobile, cablu TV (pachetul extra). Sigur, au încă problema internetului mobil, dar telefonul mobil este utilizabil şi ca modem, iar ei îşi doreau ca în august-septembrie să includă în aceiaşi bani şi internet mobil. Acum, cu criza … nu ştiu, e posibil să-şi amâne planurile. Dar sigur o vor face la un moment dat.
    Eu unul aştept să aibă acoperire bună şi să îmi trec numărul de Vodafone pe RDS. Maxim 2 ani. Acum nu au decât în oraşe şi pe câteva drumuri naţionale: http://www.rdstel.ro/Imagini/harta_acoperire_digimobil.jpg

    Eu îţi doresc să îţi meargă bine noul abonament, dar nu spera prea multe de la RTC…

    • Eu îţi urez doar ca peste 2 ani să mai existe un RDS la care să-ţi portezi numărul Vodafone 😆 Eu nu-i văd trecând bine peste criza asta. S-au existins agresiv, au atras preponderent mokangii care vor fi greu de convins să plătească mai mult, creditele trebuie plătite…
      Dacă te iuiţi la Cosmote, care tot aşa începuse, observi că acum a ajuns la tarifele celorlalţi. Preţul de dumping nu este o politică sustenabilă pe termen lung.

  2. Nu am citit/auzit nimic despre ei că ar avea probleme financiare, doar că acum o lună a pus gaj sediul central la un împrumut de 15 mil contractat de la ING. Având în vedere piaţa bancară din RO, nu mi se pare dubios.
    Preţurile par a fi de dumping, dar nu sunt! La cablu au mărit în iarnă pt a acoperi creşterea cursului de schimb (din câte ştiu numai Eurosportul costa 50 centi/abonat, plus posturile tip Discovery, NG, etc.), iar la telefonia fixa sunt multe firme afară care oferă gratis în reţea de peste 20 de ani. Buba pare a fi la mobil, dar şi acolo au renunţat la al 2-lea mobil dat gratis, acum plătindu-se 2 euro/lună.
    Mai penală mi se pare oferta RTC cu Wii dat gratis dacă semnezi pe 3 ani. Dar de gustibus…Mă opresc aici că nu am acţiuni la RCS&RDS, din păcate 😛

    • Deocamdată nu sunt probleme, dar faţă de concurenţă este vizibil că stau mai prost. Părerea mea este că împrumutul s-a luat pentru a „găti” compania de măritiş şi criza i-a prins într-un moment nepotrivit. De asemenea, sunt captivii unei reţele greu de extins (la mine în bloc, au tras acum un an firele şi nici acum nu le-au conectat. Rămâne de văzut dacă vor mai dezvolta ceva pe 3G sau vor acoperi numai cerinţele din contractul de licenţă. Overall, RDS este bine gândit ca structură de business, reticenţa mea venind din modelul de business, care mi se pare nesustenabil.
      De partea cealaltă, la Romtelecom se va impune DT şi într-un an, doi vor avea 5play (telefonie fixă + mobilă, internet fix+mobil, TV) integrat, că şi acum au serviciile.

  3. Dacă te iuiţi la Cosmote, care tot aşa începuse, observi că acum a ajuns la tarifele celorlalţi. Preţul de dumping nu este o politică sustenabilă pe termen lung.

    ––––––––––––––––––

    De fapt ceilalti au ajuns la tarifele Cosmote. Pentru ca altfel ramaneau cu 3 clienti.
    Initial cu 5 euro la abonamentele Cosmote aveai 30 minute nationale.
    Acum la 5 euro pe abonamentul meu am 60 nationale + 500 in retea.

  4. Spui ca RTC o sa aiba peste 1-2 ani ceea ce RDS a oferit primul si asta din decembrie 2007, asta inseamna un decalaj de 3 ani sa spunem. Daca adaugam si cei 5 asigurati din perioada monopolista garantata de contractul de privatizare de acum un deceniu, putem spune ca RTC e in urma lor cu 8 ani, corect? 🙂
    Uite ce spunea Battailard de Paste: http://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/stiri-it-c/seful-zapp-rcs-rds-sunt-cu-2-3-ani-inaintea-timpului-lor-ca-si-noi-24991

    • RDS poate fi încadrat la 4play, telefonie fixă + mobilă, internet şi TV. Nu are serviciul de date mobile activ (deocamdată). Romtelecom are acum TOATE serviciile. Sigur, momentan acoperirea mobilă este mică, dar comparabilă cu RDS, în condiţiile în care licenţa s-a obţinut mai târziu.
      Pe Bataillard nu l-am înţeles cu laudele la adresa RDS. Sunt de acord că Zapp a fost o companie mereu înaintea vremii, dar cu un marketing dezastruos – dacă mizau pe internet mobil de la bun început acum erau lider de piaţă. RDS mi se pare doar o companie cu un management bun, rezervându-mi îndoielile cu privire la modul în care (nu) vor reuşi să treacă peste criză. În ultimii 2 ani au pierdut foarte mult din clienţii business în favoarea Romtelecom care vor fi greu de recuperat în condiţiile diferenţei de infrastructură.

  5. Dl. Cristian Banu, mai bine v-ati uita care oferta e mai avantajoasa si sa lasam „politichia” (stiti cine moare de grija altuia?), aici balanta atarna net in favoarea RDS. (as spune chiar si calitativ!) N-au date mobile? Pai lasa ca nici RTC n-are voce practic pe reteaua actuala (descurajata sistematic), iar acoperirea este cum ati spus chiar cum ati spus, sublima. (nema semnal indoor, doar o mana de orase, zero in afara oraselor). Sperati sa se extinda acoperirea dupa achizitia Zapp, pai aia e alta retea CDMA (corect) dar pe alta frecventa, deci terminalul n-o sa poate fct. pe reteaua Zapp. Sincer fata de contractele RDS, modul in care RTC isi impun ofertele la pachet, cu „cadouri” e o mare teapa. Daca nu apelezi la gratuitati, la RDS contractele sunt pe perioada NEDETERMINATA, iar asta doar un operator cu servicii si oferte superioare ar putea sa faca.

    Cu stima.. Geo.. (si as fi vrut sa am actiuni la RDS)

    p.s. chestia zvonisticile cu faliment/vanzare, sunt fumate rau, de un deceniu se repeta povestea. Lumea bineinteles neinvatata cu capitalismul, nu stie ca o afecere se poate dezvolta doar cu credite de la banci.. asa ca fara monopol, fara actionari ca statul in spate, poate ati vazut in presa ca RDS reuseste sa creasca in fiecare an cu 50..70% cifra de afaceri si culmea pe profit, chiar daca mic (investiile costa).

  6. Errr… am uitat sa spun ca datele mobile vor aparea intr-o luna max. doua pt clientii proprii si pana la anul vor baga linii IPTV unde s-a implementat GPON! 😀

  7. Pacat ca RDS astia ai vostri nu instaleaza si la mine ca e zona UPC. Si UPC e de departe cel mai slab provider din astia 3.

  8. nu inteleg de ce abonament pe 3 ani!!! in ziua de azi cand totul se schimba de la zi la zi e o tampenie sa te legi pe 3 ani!! e inuman! As dori sa existe mai multi oameni care sa lupte impotriva acestor perioade… cel putin asta cu 3 ani e fantastica!

    • @Dani Mura,
      De să lupte? Atunci când nu-ţi convine ceva, nu semnezi pur şi simplu. Există alternative, Romtelecom nu mai este monopol. Din punctul de vedere al operatorului este normal să ai abă interesul de a-şi fideliza clienţii, din punctul meu de vedere e OK pentru că primesc ceva la schimb. Fiecare îşi face calculele în funcţie de interesul propriu. Nu toată lumea vânează oferte senzaţionale. Hai să vedem ce se poate schimba atât de senzaţional în 3 ani:
      – preţul. preţul a scăzut permanent. În momentul de faţă, o conexiune fixă+mobilă costă în jur de 18 euro. Eu plătesc 9. Chiar e de presupus, pe termen de 3 ani, că preţurile vor scădea la jumătate? Pote să apară RDS cu o ofertă similară, dar atâta timp cât blocul meu nu este în „raza de acoperire”. Apoi, criza va face companiile să fie mult mai atente cu marketingul şi ofertele deosebite vor scădea. Majoritatea vor oferi avantaje doar la abonamentele pe termen lung – 2-3 ani. Cum din voce nu se vor mai face bani, următoarea bătălie este internetul.
      – tehnologia. Din punct de vedere tehnic, tehnologia este OK, cei 20 de mbps îmi sunt suficienţi şi oricând pot trece la abonamentul mai mare. Apoi, îmbunătăţesc constant constant vitezele din ofertă. Abonamentul meu de 2 MB din 2006 devenise în 2007 de 7mb. cel mai probabil, cei 20 vor deveni 30 sau chiar 40 la finalul contractului.
      – calitatea serviciilor. Aici Romtelecom bate tot.
      Deci, de ce să nu fac un contract pe 3 ani dacă oricum nu intenţionez să schimb furnizorul şi beneficiez de un abonament gratis de internet mobil care chiatr îmi foloseşte?
      Trăiască lupta pentru pace!

  9. Pingback: Romtelecom, VDSL + Internet mobil (II) » PoliTichii de mărgăritar

  10. Pingback: Romtelecom, VDSL + Internet mobil III » PoliTichii de mărgăritar

  11. Pingback: Romtelecom VDSL + Internet mobil IV » PoliTichii de mărgăritar

  12. Pingback: Romtelecom VDSL + Internet mobil V » PoliTichii de mărgăritar

  13. Am optat pentru V-DSL in data de 29 apr.2010 si in aceeasi zi s-a cofigurat linia pentru acest lucru nemaiavind ADSL nu am mai avut nici internet.Dupa 5 zile inca nu am rezolvat problema cu romtelecom si intradevar au probleme serioase cu acest srviciu si cu pregatirea oamnilor care ar trebui sa informeze corect clientii,nu mai povestesc cit am sunat la ei si cu ce fel de oameni am vorbit ca nu are rost .Daca m-ar intreb acum cineva ce sa faca in acest omeniu l-as sfatui sa mai astepte o perioada poate se vor pune la punct si dupa aceia sa faca optiunea ,deocamdata slab de tot

Comments are closed.