De ce trag clopotele, Mitică?

Văd că nebunia declanşată neaşteptat de vizita FMI este interpretată exclusiv în cheie economică. Greşit.

De unde a început totul?

De la interviul preşedintelui la b1 TV. Acolo au fost două mari idei. Partidul s-a bolşevizat, s-au făcut găşcuţe şi oamenii preşedintelui riscă să rămână pe bară. Cea de-a doua idee? Surpriză: guvernul nu a dat suficienţi oameni afară. Era o invitaţie la negociere între cele două tabere din PD. Nu numai că cealaltă tabără nu a răspuns, dar l-a luat de câteva ori peste picior pe Traian Băsescu.

Cum preşedintele nu este omul să rabde o jignire, apare „bileţelul roz”: „guvernul renunţă la cota unică”. Ulterior, circul este escaladat şi nu numai că dispare cota unică, dar se măreşte şi TVA cu 6%. Orice om cu un minim bun simţ economic ar trebui să-şi dea seama că o astfel de măsură este absolut sinucigaşă economic (şi cei de la FMI nu sunt chiar atât de oligofreni). Lucrurile se precipită, se vorbeşte de remaniere sau chiar de schimbarea guvernului. Dintr-o dată, poziţia lui Boc nu mai este chiar atât de sigură (deşi, de fapt este, dacă ne gândim la guvernul Tăriceanu).

Ce se poate întâmpla mai departe:

1) Scandalul permite guvernului să se arate ferm şi să concedieze un grup masiv de bugetari (şi poate chiar să privatizeze în interesul „găşcuţelor” anumite active, acţiuni care altminteri ar fi stârnit proteste masive).

2) Cele două tabere din PD cad la pace şi oamenii preşedintelui îşi vor consolida poziţia la Congres.

3) „Binili” învinge şi găşcuţa lui Boc e eliminată complet, iar PD se reformează. Premier ajunge un tehnocrat (Lucian Croitoru, de exemplu, că tot s-a oferit singur).

Alte indicii:

BNR şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de majorarea taxelor.

FMI şi-a exprimat dezacordul cu introducerea unui sistem de impozitare progresiv.

Rezervele BNR sunt la cote record. Exceptând deficitul bugetar (pe care până acum a reuşit să-l susţină), România nu are probleme majore reale.

Economia este pe un trend de revenire.

5 comments to “De ce trag clopotele, Mitică?”
  1. Multa lume spune ca tot spectacolul de zilele astea este menit sa-l ajute pe pompierul natiei sa mai ‘salveze’ inca o data boborul de la dezastru.

  2. “Binili” învinge şi găşcuţa lui Boc e eliminată complet, iar PD se reformează. Premier ajunge un tehnocrat (Lucian Croitoru, de exemplu, că tot s-a oferit singur).

    Cred ca imi scapa ceva. Din ce citesc mai sus, inteleg ca Boc are o gascuta care nu prea-i canta-n struna lu’ basescu, corect?

  3. Ok, am inteles ideea, conteaza mai putin a cui e gascuta. Eu traiesc cu senzatia ca Boc e pet-ul de baza al lui basescu si tu spui ca Boc ar fi din alta gasca (aia BVB?).
    Asta ma intriga…Oricum, daca cele doua gasti nu cad la pace curand, e greu de spus pentru cat timp isi va mai pastra basescu influenta pentru ca situatia economica actuala e ca un acid extrem de concentrat pentru el si PDL.

  4. Pingback: Când “binili” nu învinge… » PoliTichii de mărgăritar

Comments are closed.